Културата и изкуството в България под османска власт ще представим догодина в Лувъра. Новината съобщиха от Министерството на културата. Работното заглавие на изложбата е „Изкуство и култури в България (XVI–XVIII век)“. Ще покажем около 60 предмета от Възраждането, събирани от фондовете на музеи в различни части на страната – икони, дърворезба, килими, носии, златни накити… Идеята й е да изследва основните тенденции и взаимодействия между материалната и духовната култура по нашите земи под чужда власт. Откриването е планирано за лятото на 2020 г. 

Точната дата все още не е уточнена, но експозицията ще бъде открита вероятно в края на юни и ще остане в Лувъра до края на ноември 2020 г. или до началото на януари 2021 г. Периодът е умишлено избран, за да може изложбата да заинтригува не само обичайните летни туристи, но и ценителите на изкуството, които през есента посещават Париж основно с тази цел.

Специален научен комитет с експерти на двете страни, представители на министерства, музеи, галерии и културни институти ще бъде създаден за организирането на изложбата.

България води преговори с Лувъра за това гостуване от миналата година. От музея са заявили готовност да изработят и публикуват каталог с всички представени произведения.

„Радвам се за това ново сътрудничество, което започна още от 2018 година между нашите две институции. Убеден съм, че този нов и оригинален поглед към България ще има голям успех, какъвто заслужава нейната научна амбиция – казва директорът на Лувъра Жан-Лук Мартинез в писмо до министър Боил Банов. – Тази изложба, изцяло подкрепена от мен, ще представлява истинско събитие за Лувъра.

През 2015 г. България представи в Лувъра изложбата „Епопея на тракийските царе“. Три години по-късно, през 2018 г., бяха показани ценности от Първото българско царство в експозицията „Преславското съкровище и Преслав – средновековна столица на България”.

"Площад Славейков"