Консервативната партия подаде официална жалба заради решението на Канал 4 да използва ледена скулптура на мястото на Борис Джонсън, след като премиерът отказа да участва в изборния дебат на телевизионния оператор за изменението на климата, предаде Би Би Си.

Нито Джонсън, нито лидерът на партията за Брекзит Найджъл Фарадж приеха покана от Канал 4 да участват в дебата на партийните лидери за изменението на климата, излъчен в четвъртък вечерта. На тяхно място зрителите можеха да видят две топящи се ледени скулптури, изобразяващи планетата Земя.

Лидерите на лейбъристите Джереми Корбин, на либералдемократите Джо Суинсън, първият министър на Шотландия и лидерка на Шотландската национална партия Никола Стърджън, лидерът на Плайд Камри Адам Прайс и съпредседателката на Зелените Шон Бери взеха участие в дебата.

Консерваторите бяха попитали Канал 4 дали член на кабинета, например бившият министър на околната среда Майкъл Гоув, може да участва в програмата вместо Джонсън. Но водещият отхвърли предложението, тъй като Гоув не е партиен лидер.

В писмо до Комисията по комуникации на Обединеното кралство Офком, торите заявиха, че решението на Канал 4 „ефективно се стреми да лиши Консервативната партия от всякакво представителство и присъствие“ по време на дебата.

Партията определи този ход като "провокативен партизански трик" и аргументира, че използването на ледена скулптура представлява "значително нарушение" на Кодекса на електронните медии, добавяйки, че това "е част от по-широк модел на пристрастност от Канал 4 през последните месеци."