Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че виждал как Франция може да се отцепи от НАТО, което той нарече изненада, защото тази страна по думите му се нуждае от защита повече всички други, предаде Ройтерс.

Тръмп започна поредната среща на върха на НАТО със станалите традиционни за него атаки срещу главните европейски съюзници на САЩ. В същото време той намери добри думи за Турция, въпреки че тя напук на критиките от Вашингтон купи руски зенитноракетни комплекси С-400 и некоординирано със съюзниците в НАТО започна широко критикувана по света операция срещу кюрдите в Североизточна Сирия.

Преди официалния прием в Бъкингамския дворец за 70-годишнината на Алианса Тръмп заяви, че военните разходи на Германия са много ниски и това е нечестно спрямо НАТО, отчитайки размера на германската икономика, предадоха световните агенции от Лондон.

Освен това Тръмп окачестви като "много неуважително" , "много обидно" и "много опасно" твърдението на френския президент Еманюел Макрон, че НАТО е в "мозъчна смърт".

 
От Елисейския дворец отговориха, че "няма да  коментират на живо всичко, което Тръмп казва".

"НАТО служи на велика цел", каза Тръмп, цитиран от Блумбърг, добавяйки, че бележките на Макрон са били "много злостно изказване, особено за 28 страни". 

"Наистина виждам Франция да се отцепва", каза Тръмп, цитиран от Ройтерс на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Гледам го (Макрон - б.р.) и казвам, че той се нуждае от защита повече от всекиго другиго и виждам как той се отцепва. Така че малко съм изненадан от това."

Нападките на Тръмп идват на фона на зараждащ се търговски конфликт между САЩ и Франция заради данък, с който Франция възнамерява да обложи световните дигитални компании като Google, Amazon, Facebook и Apple. Вашингтон заплаши да отговори със 100-процентови мита върху френски износни стоки като шампанско и модни артикули за 2,4 милиарда щатски долара годишно. Франция и ЕС също заплашиха с ответни мерки.

Въпреки силния френски натиск през изминалите две години ЕС не стигна до единодушие за налагане на дигиталния данък на европейско ниво.

"Не искам Франция да облага американски компании", каза Тръмп, цитиран от Блумбърг, само четири часа преди насрочената му среща с Макрон в Лондон. "Ако някой ще се възползва от американските компании, това ще бъдем ние, не Франция."

Агенцията отбелязва, че Тръмп е сменил тона спрямо НАТО, от която преди заплашваше да изтегли САЩ заради сравнително по-ниските отбранителни разходи на европейците. Днес той се похвали, че при неговото президентство съюзниците са ги увеличили с общо 130 милиарда щатски долара.

"Станах по-голям фен на НАТО", заяви американският президент, обяснявайки промяната на настроението си с това, че членовете на организацията са станали "гъвкави".

"Харесвам Турция", каза още Тръмп, добавяйки, че се разбира добре с нейния президент Реджеп Тайип Ердоган. "Той е добър член на НАТО или ще бъде."

Тръмп посочи, че турците са били от голяма помощ по време на операциите на американските сили в Северна Сирия, които доведоха до ликвидирането на лидера на джихадистката групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади през ноември.

И Германия пак е на мушката

Тръмп повтори старите си критики срещу нечестното според него разпределение на бремето на военните разходи сред страните членки на НАТО, като специално размаха пръст срещу Германия за това, че отделя много по-малка част от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана, отколкото Съединените щати, предаде ДПА.

"Това не е честно", каза той. "Не е редно да се възползваш от облагите на НАТО, а после - и от облагите в търговията. . . Не можем да позволим това да продължи да се случва".
"Ние харчим за отбрана между 4 и 4,3 процента от нашия БВП, а Германия - 1, максимум 1,2 процента, при това техният БВП е много по-малък. Това е нечестно. Несправедливо е също така, че Европейският съюз, много от чиито членове са и в НАТО, се държи много нечестно спрямо САЩ и по търговските въпроси", посочи Тръмп.

Турция изнудва НАТО

Турция ще блокира план на НАТО за отбрана на балтийските държави, ако ако не признаят кюрдската милиция за терористична група. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на среща на Алианса в Лондон.

"С удоволствие може да се съберем и да обсъдим тези въпроси, отбеляза президентът. - Но ако нашите приятели от НАТО не припознават за терористични организации тези, които възприемаме за терористични организации... ще се възпротивим срещу всяка предприета стъпка." 

В интервю пред Ройтерс шефът на Пентагона Марк Еспър каза по адрес на турците, че "не всеки вижда заплахите, които те виждат" и призова в името на Алианса Анкара да не блокира плана за Балтика.