Френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер заплаши с твърди ответни мерки на ЕС, ако администрацията на Доналд Тръмп изпълни намерението си да обложи с мита френски стоки на стойност 2,4 милиарда долара, предадоха Ройтерс и БТА.

Министърът посочи, че Франция се е свързала с новата Европейска комисия, за да се увери, че ако има нови американски санкции, ще последва силен европейски отговор.

Той обаче призова да не се навлиза в логиката на санкциите и ответните мерки.

Льо Мер определи като неприемливи заплахите за американски санкции срещу приетия от Франция закон за облагане с данък на големите компании, предлагащи цифрови услуги.

"Планът за нови санкции срещу Франция, който би могъл да се приложи до 30 дни, е неприемлив", посочи министърът пред Радио Класик. "Това не е поведение, което се очаква от Съединените щати спрямо един от основните им съюзници - Франция, и Европа като цяло", изтъкна френският министър.

Той увери, че френският дигитален данък не е дискриминационен спрямо американските компании, защото е насочен също и срещу европейски и китайски компании.

На 2 декември Вашингтон заплаши с допълнителни мита, които могат да достигнат 100 процента за вноса на френски стоки (шампанско, ръчни чанти, сирена и други) на стойност 2,4 милиарда долара.

"Търговската служба на САЩ е фокусирана върху противодействието срещу нарастващия протекционизъм сред държави-членки на ЕС, които несправедливо санкционират американски компании", обяви Робърт Лайтизър - главният търговски представител на САЩ. 

Службата обяви, че ще се вслуша в коментари от широката общественост до 14 януари за предложените мита и че ще се проведе публично излушване по темата на 7 януари.

"Френските мита на дигиталните услуги са неблагоразумни, протекционистки и дискриминационни", споделиха в общо изявление председателите на финансовата комисия на Сената - Чарлс Грасли и Рон Уайдън.

Тръмп никога досега не е изразявал изрично намерение да наложи мита на Франция.

Франция иска да бъдат облагани дигиталните компании в страните, в които те развиват дейност, като настоява за международно споразумение по този въпрос под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Още вчера, преди Вашингтон да обяви намерението си да наложи нови мита за френски стоки заради дигиталния данък, Брюно Льо Мер предупреди, че Франция никога няма да се откаже от облагането на технологичните гиганти.

Днес той изтъкна, че се чака отговорът на САЩ дали приемат или не предложението за международно облагане на цифровите дейности, обсъждано с ОИСР.

"Ако кажат да, няма трудности, всички проблеми са решени", обеща Льо Мер. "Ако кажат не, това означава, че не спазват ангажимента, поет в края на август от президентите на двете страни (на срещата на Г-7 в Биариц - бел. р.) за намиране на международно решение", допълни френският министър.

Дигиталният данък облага цифровите гиганти с 3 процента от оборота им във Франция.

ЕС ще действа като едно цяло

ЕС ще действа и реагира като едно цяло и ще остане единен, заяви днес говорителят на Еврокомисията Даниел Росарио.

„Ние координираме в тясна връзка с Франция следващите си действия. В съобщението на американския търговски представител са оставени няколко отворени възможности, вклъчително уреждане на спора в СТО. Ние оставаме на позицията, че СТО е мястото, където трябва да се решават всички търговски спорове. ЕС ще настоява за незабавни разговори със САЩ как този спор да бъде решен, за да избегнем спор в Организацията“, каза той.