Нужна ни е ясна позиция по въпроса за ползване на нашето въздушно пространство за доставка на бойна техника от Русия към Сърбия, смята председателят на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов. Той коментира случаите с допускане на подобни доставки на оръжие - за учения в западната ни съседка - по време на днешната кръгла маса "Тридесет години демокрация", организирана от Центъра.

"България трябва да ограничи доставките на руско военно оборудване за Сърбия през нашето въздушно пространство, защото така ще се гарантира сигурността на Балканите", каза Цветанов.

И отбеляза, че свободното минаване създава предпоставка Русия да внушава, че са "господстваща държава, която може да прави каквото си иска" в нашия регион.

Изказването дойде в ден, в който председателката на Народното събрание Цвета Караянчева съобщи - както изисква парламентарната процедура, че вицепремиерът Красимир Каракачанов е разрешил преминаване на руски военни машини във въздушното пространство на България именно заради военни учения в Сърбия. На руснаците им е позволено да летят над страната ни от вчера - 2 декември - до 8 декември - неделя. В съобщението не бе уточнено каква техника се очаква. Според сръбската телевизия РТС още вчера са доставени през небето на България руски бойни хеликоптери Ми-35М за сръбските въоръжени сили. Машините са на летището Батайница и са пристигнали с транспортен самолет Ан-24, излетял от Ростов на Дон. Ми-35М е брониран, може да транспортира до 8 войници с пълно бойно снаряжение, снабдени са с термоивизия и прибори за нощно виждане.

Това не е първият случай, в който България позволява на Русия да пренася военна техника към Сърбия. Предишния път доставката бе за ракетни комплекси С400. Това се случи в края на октомври. НАТО тогава изрази безпокойство от отношенията между Белград и Москва.

Европейският съюз наложи оръжейно ембарго на Русия след незаконната анексия на Крим през 2014 г. По-рано днес пък президентът на Сърбия Александър Вучич ще цитиран от телевизия N1 и "Balkan Insider", че страната му няма да купува повече оръжия и ще се съсредоточи върху реформите във въоръжените си сили. Не само "ще спрем да купуваме оръжия, а и ще развиваме умно цялостна отбранителна система" и в това може много да се научи от Беларус, заяви Вучич, който се срещна с Александър Лукашенко. 

Цветанов за "Турски поток"

Бившият председател на ПГ на ГЕРБ повтори тезата си, че "Турски поток" увеличава влиянието на Русия и не е истинска диверсификация на газа за нас. Диверсификация би било изграждането на интерконекторната връзка с Гърция, обясни той.

 

Демократизация и декомунизация

На кръглата маса, организирана от Цветановия център, днес присъстваха подбрани политолози, икономисти и експерти. Огнян Минчев откри събитието, като маркира основите на демократизацията у нас през последните три десетилетия, която според него е успешна, ако гледаме казуса в контекста на това, с което сме започнали през 1989 г.

Разследващият журналист и един от учредителите на Центъра Христо Христов (и създател на сайта desebg.com) пък разгледа опитите за декомунизация от 10 ноември насам, като отбеляза успешни и неуспешни дела срещу представители на комунистическия режим. И заяви, че може да се каже, че има "политическа лустрация" поне в Министерския съвет.

"С едно-две изключения, например настоящия министър на отбраната (Красимир Каракачанов, разкрит като агент на ДС, бел. ред.), но той е коалиционен партньор."

Според Христов отварянето на досиетата е единственият напълно успешен и ефективен декомунизационен процес, но е започнал реално  твърде късно - през 2008 г.

В кръглата маса участваха още антропологът Харалан Александров, експертът по международни отношения Румен Кънчев, икономистът Красен Станчев, професорката по история Евелин Келбечева.