Финландското председателство на ЕС предлага бюджет от 1,087 трилиона евро за периода 2021-2027 г.

Предложението за следващата многогодишна финансова рамка (МФР) е изпратено до страните членки.

Предвидени са и 57 милиона евро за извеждането от експлоатация на АЕЦ "Козлодуй" (виж по-надолу).

Бюджетът се равнява на 1,07 на сто от брутния национален доход (БНД) на държавите от Съюза. Той е фокусиран върху новите приоритети на ЕС като борбата с климатичните промени, изследванията и иновациите и управлението на миграцията. Според Хелзинки е гарантирано и финансирането на реформираните селскостопанска и кохезионна политики, подкрепящи растежа.

„Финландия отчете гледните точки на страните членки и направи балансирано предложение, което взема предвид и новите приоритети, и традиционните сфери на политиката“, заяви министърката по европейските въпроси на страната Тюти Тупурайнен.

Сега с преговорите ще се занимава председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Като настоящ председател на ЕС Финландия предлага парите да бъдат разпределени по следния начин:

323  милиарда евро за кохезионна политика (регионално развитие);

334 милиарда евро в помощ на селското стопанство и развитието;

356 милиарда евро за други програми, сред които и новите приоритети.

Предложението на финландското председателство е представено в цени за 2018 г. и е отчело решението на Великобритания да напусне ЕС.

Както се очакваше, има сериозно орязване на парите за кохезия (от 352 млрд. на 323 млрд. евро) и селско стопанство (от 373 млрд. на 334 млрд. евро). Те обаче са били „ребалансирани“ от председателството в сравнение с предложените от Еврокомисията намаления.

Най-голям е делът, предложен от Финландия за „други“ програми, сред които иновациите. Той е 32,8 на сто (виж графиката|.

За селско стопанство са предвидени 30,7%, за кохезия – 29,7%, а за администрация – 6 процента.

Финландия предлага най-малко една четвърт от бюджета да бъде за финансирането на борбата с климатичните промени.

Предложението на Хелзинки е изготвено въз основа на двустранни преговори с отделните държави членки. Оттук нататък преговорите ще се водят в Европейския съвет..

Парите за „Козлодуй“

С цел подкрепа за ядрената сигурност в Европа Финландия предлага да бъдат отпуснати 57 милиона евро за извеждането от експлоатация на старите блокове на АЕЦ „Козлодуй“ в България (става въпрос за затворените блокове 1-4 при присъединяването на България към ЕС през 2007 г. - б.р.). Сумата е за периода 2021-2027 г. Вноската на ЕС трябва да бъде най-много 50 на сто. В програмния период 2014-2020 за извеждането от екплоатация на старите блокове на атомната ни електроцентрала бяха заложени 185 млн. евро. 

Същевременно са предложени 490 милиона евро за извеждането от експлоатация на АЕЦ „Игналина“ в Литва, като ЕС ще поеме изцяло разходите.

Предложени са и 50 милиона евро за същата операция в словашката АЕЦ „Бохунице“. И там, както у нас, ЕС ще плати до половината от сумата.

Отделно ще бъдат осигурени 448 милиона за извеждането от експлоатация на ядрените инсталации на ЕС.