Ангела Меркел посещава Аушвиц за първи път в петък, силно символично пътуване до бившия нацистки лагер, свързано повече от всеки друг с изтребването на евреите, докато Германия е разтревожена от възобновяване на антисемитизма, предаде АФП.

Канцлерката е първият шеф на германско правителство от близо четвърт век, посетил бившия концлагер, намиращ се днес в Полша. И това прави в навечерието на възпоменанията за 75-годишнината от освобождението на Аушвиц през януари 1945 г.

Това посещение е "особено важен сигнал за интерес и солидарност във времена, когато оцелелите от Аушвиц са жертва на антисемитски обиди и омраза на електронната поща", каза изпълнителният вицепрезидент. на Международния комитет в Аушвиц, Кристоф Хюбнер.

За президента на Централния еврейски съвет в Германия Йозеф Шустер жестът на Меркел е още по-силен, тъй като идва „в период на надигане на десницата не само в Германия“, посочи той за АФП.

Посещението се провежда и в момент, когато последните свидетели, известни и по-малко известни, изчезват, като французойката Симон Вейл през 2017 г., американецът Ели Визел или унгарецът Имре Кертеш, който почина през 2016 г. И тримата бяха депортирани в този лагер, където около 19 милиона души бяха убити между 1940 и 1945 г., повечето от тях в деня на пристигането си.

Ангела Меркел, която се отзовава на покана от фондация "Аушвиц", ще бъде придружена от своя полски колега Матеуш Моравецки, оцелял концлагерист и представители на еврейската общност.

Тя ще премине през входната порта, увенчана от зловещото мото на нацистите "Arbeit macht frei" ("Трудът освобождава"), преди да спази минута мълчание пред Стената на смъртта, където са били разстреляни хиляди затворници.

В ранния следобед тя ще отиде в Биркенау, на 3 километра от основния лагер. Канцлерката трябва да говори по време на посещението си.

В Германия, превърнала спомена за Холокоста в сърцевина на своята следвоенна идентичност, властите се тревожат от рязкото нарастване на антисемитските прояви.

През октомври неуспешното нападение срещу синагога в Хале предизвика шок. Неговият извършител, който уби двама случайни минувачи на улицата и в заведение за кебап, е млад последовател на отрицателите на Холокоста.

Германската крайно дясна партия Алтернатива за Германия (АзГ), която е в Бундестага от две години, също призовава за прекратяване на културата на покаяние. Някои от нейните ръководители омаловажават или релативизират нацистките престъпления.

В петък Ангела Меркел ще стане третият германски правителствен лидер, посетил Аушвиц. Хелмут Шмидт е първият, който направи това повече от 22 години след освобождението на лагера от Червената армия на 27 януари 1945 г. Хелмут Кол отиде там два пъти - в 1989 и в 1995 г.

За 14 години на власт канцлерката, дъщеря на пастор, умножи силните жестове, като отиде в бившите нацистки концлагери в Равенсбрюк, Дахау и Бухенвалд. Тя също е посетила Мемориала на Холокоста Яд Вашем в Йерусалим пет пъти.

През март 2008 г. тя направи исторически жест, като стана първият германски глава на правителството, който изнесе реч пред израелския парламент - Кнесета. По време на това обръщение, започнало на иврит, тя повтори неколкократно думата „срам“, който опетнява германците.