България, най-бедната държава в ЕС, привлича прилив на зелени инвестиции в информационни и комуникационни технологии (ИКТ), спомагайки за по-голямо увеличение на трансграничния приток, пише в статия да страната ни "Файненшъл таймс".

Изданието припомня, че откри технологичен център в София през април 2019 г. със 110 служители. Други неотдавнашни инвеститори включват Facebook и Световната банка, като през тази година и те отвориха офиси в българската столица, предоставящи ИКТ услуги.

България получи рекордна сума на чуждестранни инвестиции в софтуер и ИКТ услуги през 2018 г., като най-малко 16 проекта бяха оценени на 240 млн. щатски долара, предимно в София. Чуждестранните инвестиции в сектора нарастват непрекъснато от 2015 г. насам според fDi Markets, емисия за данни на "Файненшъл таймс", която проследява съобщения на чуждестранни компании за инвестиции на зелено, което води до нови предприятия и работни места.

„Разгледахме редица места в Азия, Европа и Обединеното кралство, преди да изберем България“, каза Кейт О'Риордан, главен служител за продукти и информация на "Файненшъл таймс", при откриването на новия център.

„Дългогодишната репутация на София като център за технически постижения наред с родословието в данните и в изкуствения интелект и появата й като технологична столица на Балканите я направи незаобиколима дестинация.“

За петте години преди 2015 г. чуждестранните инвестиции в сектора на ИКТ в България са били само в пет проекта средногодишно. Оттогава страната се превърна в главна цел за чуждестранни инвестиции, привличайки 30 на сто от всички проекти през миналата година според fDi Markets.

България има дълга традиция в секторите на ИКТ и електроника, която датира от времето на комунизма. Секторът на ИКТ е имал продажби от 3,2 милиарда долара през 2018 г., увеличение на годишна база с 45 на сто, според Международната корпорация за данни. В него има повече от 12 000 компании, от които 90 на сто са в София, където работят 50 000 души, според софийската агенция за инвестиции. Около 70 на сто от компаниите продават услугите си само за износ според американското министерство на търговията.

„Ние разпознахме потенциала на София като технологичен център на световна класа през 2015 г.“, каза Стивън Гарднър, главен служител и доставчик на британската компания за спортни данни Genius Sports Group, в чийто български офис работят 320 души.

Той каза, че е вероятно служителите в офиса да се удвоят през следващите няколко години.

„Въпреки че е все по-конкурентоспособна, България продължава да предоставя достъп до дълбок резерв от таланти за развитие на технологии и продукти.“

Близо половината от инвестициите "на зелено" в България от 2018 година са използвани за разширяване на съществуващи съоръжения, особено за проекти с висока добавена стойност за научноизследователска и развойна дейност. Най-голям тласък на инвестициите са дали наличната квалифицирана работна сила и икономическия растеж на страната, показва анализът на ефДиай маркетс.

България предлага високоскоростни интернет услуги, които са сред най-бързите в Европа, плосък данък от 10 процента върху корпоративните приходи и личните доходи, както и конкурентни разходи за труд и живот.

Страната е на второ място в ЕС по брой на жените в ИКТ сектора - около 45 процента в началото на 2018 година, законите й улесняват издаването на лицензи за компании в сектора на информационните технологии, отбелязва още вестникът.

По-голяма част от чуждестранните инвестиции в българския технологичен сектор през последните две години идват от ЕС и САЩ, цитира изданието данни на ефДиай маркетс.

Страната освен това е облагодетелствана от близостта си до Румъния и Сърбия, образувайки технологичен триъгълник, който е наричан Силициевата долина на Югоизточна Европа. Инвестициите към технологичния сектор в Букурещ също са нараснали пропорционално от 2015 година, пише вестникът.

Според регионалния икономист в Европейската банка за възстановяване и развитие Яков Милатович България обаче има още работа за вършене в сравнение с някои държави от ЕС. България е слязла 25 места надолу в класацията на Световната банка "Да правиш бизнес" за последните пет години, а други страни бележат подобрение, припомня в."Файненшъл таймс".