Изгоненият от Кремъл дипломат от посолството ни в Москва е Георги Пройнов. Той е съветник в служба "Търговско-икономически връзки", съобщи Нова телевизия. Външно министерство отказа да коментира.

Той е с ранг, равностоен с ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г.

Българският дипломат бива изгонен месец и половина след изгонването на руския, който дотогава заемаше поста първи секретар. 

Пройнов си отива от Москва и след остро изявление на Путин по адрес на България в понеделник, в което той обвини правителството, че бави продължението на газопровода "Турски поток" през страната ни.

По-рано министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира експулирането на българския дипломат.

„В дипломацията има реципрочност. Това се очакваше. Тази нощ той е напуснал територията на Русия, имаме контакт с него. Семейството му в рамките на следващите десетина дни също ще се прибере”, поясни той. „Смятам, че с Русия трябва да държим добри отношения, да не даваме поводи за конфликти. Но отношенията ни трябва да бъдат на принципна основа като равнопоставени, взаимноуважаващи се страни. А не да бъдем третирани като малките неблагодарни деца на Балканите”, смята министъра.