Белият дом потвърди, че няма намерение да участва в работата на Камарата на представителите на Конгреса с цел предявяване на обвинения срещу президента Доналд Тръмп, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Както вие знаете, вашето разследване за предявяване на обвинения е напълно необосновано", се казва в писмо на адвокатът на президентството Пат Чиполоне, адресирано до председателя на юридическата комисия в Камарата Джери Надлър.

Белият дом досега отказваше да сътрудничи по разследването на демократите. Президентството имаше краен срок до петък да каже дали ще съдейства чрез адвокат за изготвянето на обвиненията в юридическата комисия.

В четвъртък демократите обявиха, че Камарата на представителите, в която те имат мнозинство, ще започне изготвяне на обвинителен акт срещу американския президент.

След това ще бъде организиран вот в комисията по този обвинителен акт, който вероятно ще е още другата седмица, после ще има гласуване и в пленарна зала, вероятно преди Коледа. Но президентът след това се очаква да бъде оневинен в Сената, контролиран от републиканците.

Същевременно стана ясно, че републиканците в юридическата комисия на Камарата на представителите искат синът на Джо Байдън - Хънтър Байдън, конгресменът от Демократическата партия Адам Шиф и разобличителят, изнесъл информацията за разговора на Тръмп с украинския президент Володимир Зеленски, който е в основата на разследването за импийчмънт, да свидетелстват на поредните изслушвания в Конгреса, предаде Ройтерс.

Конгресменът Дъг Колинс призова председателя на юридическата комисия Джери Надлър да издаде призовки за всички поискани от тях свидетели, без Шиф, който е председателят на комисията по разузнаване в Камарата на представителите. Следващото изслушване в юридическата комисия ще е в понеделник.