Стачки нарушиха пътуванията във Франция за уикенда. Шофьори на камиони блокираха магистрали, а повечето влакове останаха спрени заради недоволството на работниците от политиката на президента Еманюел Макрон, предаде Асошиейтед прес.

Междувременно под полицейски надзор "жълтите жилетки" организираха в Париж и други градове седмичните си демонстрации срещу икономическата несправедливост. Участниците в шествието изглежда бяха насърчени от най-големите от години национални протести, които в четвъртък дадоха начало на масово движение срещу плановете за правителството за реформиране на пенсионната система.

Днес, когато стачките навлязоха в третия си ден, туристи и парижани отново се сблъскаха със затворени линии на метрото във френската столица и почти празни жп гари.

И други групи се включиха в протестните акции.

Френските шофьори членове на Организацията на европейските превозвачи блокираха днес няколко големи пътни артерии от Прованс на югоизток към Нормандия на северозапад. Те са недоволни от предвиденото повишаване на данъка върху дизеловото гориво, което според тях ще влоши финансовото положение на малките транспортни компании.

Ако това увеличение на данъка стане факт, ще бъде нанесен тежък удар на 40 000 компании за товарни превози, посочи браншовият синдикат, цитиран от ДПА.
Преди година подобен налог върху горивото даде ход на движението на "жълтите жилетки", припомня АП.
Транспортният хаос засега не разубеждава правителството. Вчера премиерът Едуар Филип заяви ясно в национално обръщение: "Ще трябва да работите по-дълго".

Той ще представи подробности идната седмица. Правителството твърди, че няма да вдига официалната пенсионна възраст от 62 години, но се очаква планът да включва финансови условия за стимулиране на хората да работят по-дълго.

За 10 декември са насрочени нови национални протести.

Според руската агенция ТАСС пък полицията е използвала сълзотворен газ срещу протестиращи в Нант и Париж. Изданието се оповава на репортажи на телевизия "Се Нюз". 

В Нант, както и при предишните демонстрации, най-радикалните групи от "жълтите жилетки" се опитаха да се отклонят от маршрута, одобрен от властите за движението на колоната, и да си проправят път към центъра на града, най-вече към местното кметство. Камъни и бутилки летяха към полицаите и жандармеристите, които блокираха пътя им. В отговор те използваха сълзотворен газ и арестуваха няколко хулигани. Някои от радикалите от "Черния блок" обаче успяха да пробият до сградата на префектурата, от която полицията се опита да ги изтласка.

В Париж "жълтите жилетки" тръгнаха от сградата на министерството на икономиката и финансите, разположена на брега на Сена, към Порт дьо Версай, на много километри разстояние в южната част на града. Колона от активисти на Общата конфедерация на труда (ОКТ), протестираща срещу реформата на пенсионната система, вървеше недалеч от тях през столицата от площад Монпарнас. Радикални участници в шествието на "жълтите жилетки" се опитаха да преминат в съседни улици и да се свържат с колоната на ОКТ. Полицията предотврати това със сълзотворен газ.

Асошиейтед прес съобщи за няколко хиляди протестиращи "жълти жилетки", включили се в шествието от финансовото министерство към югоизточната част на Париж. Към едногодишните си искания за икономическа справедливост те прибавиха в списъка на недоволствата си и пенсионната реформа, посочва АП.

БТА.