Лидерът на британската лейбъристка партия Джереми Корбин определи като "теории на конспирацията" твърденията, че правителствените документи, които е използвал в предизборната си кампания след изтичането им в Интернет, са дошли от Русия, предаде Франс прес, съобщава БТА.

Преди седмица Корбин извади 450 страници документи, които според него показват, че правителството на Борис Джонсън иска да "продаде" Националната здравна служба на САЩ. Документът беше публикуван първо в социалната мрежа Reddit, която смята, че това изтичане на данни "е част от кампания, идентифицирана като идваща от Русия".

Социалната мрежа закри 61 подозрителни акаунта. Министърката на културата Ники Морган изрази пред Би Би Си сериозни притеснения от възможността документите да идват от Русия.

"Абсурд", отговори Джереми Корбин, обвинявайки премиера Борис Джонсън в конспиративни теории. Лейбъристкият лидер подчерта, че никой не е оспорил автентичността на документите, но отказва да разкрие откъде ги е получил.

Корбин, чиято партия изостава с около десетина пункта в социологическите проучвания, призова Борис Джонсън "да представи отговори, което той отказва да направи, по въпроса за руските дарения" за Консервативната партия. Освен това лейбъристкият лидер обвини премиера за отлагане на публикуването на доклад за подозрения за руска намеса в британската политика.

Джонсън заяви днес, че използваните от лейбъристите документи "не доказаха това, което Джереми Корбин и Лейбъристката партия се надяваха да докажат".