Президентът на Русия Владимир Путин отбеляза, че решението на Световната антидопингова агенция (WADA) за изваждане на Русия от спортни международни събития за четири години е несправедливо, тъй като всяко колективното наказание за спортисти е неприемливо от правна гледна точка, предаде "Ведомости".

"Всяко наказание, както е било от времето на римското право, трябва да бъде индивидуално и да изхожда от извършеното от едно или друго лице - отбеляза руският държавен глава. - Ако някой взема подобно решение за колективно наказание, мисля, че има всички основания да се предположи, че причината за подобни решения не е грижата за чистотата на международния спорт, а политически съображения, който нямат нищо общо с интересите на спорта или с олимпийското движение", подчерта той.

Държавният глава настоява, че WADA нарушава Олимпийската харта и изтъкна, че е много възможно решението да бъде обжалвано в Арбитражния спортен съд в Лозана.

"Трябва да се анализира това решение. Това, което лежи на повърхността, и това, което виждам сега: няма претенции към Олимпийския комитет на Русия (ОКР), а щом няма претенции, значи Русия трябва да се представя под своя флаг. Това е записано в Олимпийската харта. Това означава, че по този въпрос   решението на WADA нарушава Олимпийската харта. Имаме всички основания да обжалваме", съобщи Путин на пресконфенция на срещата на "нормандската четворка".

На 9 декември изпълнителният комитет на WADA единодушно подкрепи санкции срещу Русия. 

Това означава, че държавата ще пропусне Летните олимпийски игри в Токио през 2020 г. и Зимните в Пекин две години по-късно.

"Без флаг или химн" на Световното първенство по футбол в Катар през 2022 г.

Националният отбор на страната може да вземе участие в квалификациите за Световното първенство по футбол през 2022 г., но е неясно под каква форма ще участва, ако се класира на финалите в Катар.

WADA настоява, че наказанието се простира и по отношение на големите футболни турнири през следващите години без изключения.

"Ако се класира отбор, който представлява Русия, не може да участва. Но ако има поставен механизъм, тогава те ще могат да участват от неутрална позиция, без да представляват Русия", съобщи председателят към комисията на антидопинговата агенция.

Той посочи, че от ФИФА зависи дали ще изгради добър механизъм, чрез който проверени руски спортисти да могат да участват на турнира като неутрални.

ФИФА ще може да го приложи, но ще трябва да бъде съобразен с WADA, посочва представителят на агенцията. - Няма да има флаг или химн."

Говорител на футболната асоциация обяви, че са изпратени въпроси към WADA, за да се уточни по какъв точно начин забраната ще рефлектира върху руските отбори.

Ако Руската антидопингова агенция обжалва решението, делото ще бъде изпратено на Арбитражния спортен съд в Лозана.