Белият дом е постигнал „сделка по принцип“ с Пекин за разрешаване на 17-месечната търговска война между САЩ и Китай, според източник, информиран за търговските преговори, предаде Ройтерс.

Очакваше се Белият дом да направи съобщение по-късно в четвъртък, каза източникът.

„Писменото споразумение все още се формулира, но по принцип са постигнали споразумение“, е казал източникът пред агенцията, без да даде подробности.

В опит да сключат „първата фаза“ на търговската сделка американските преговарящи предложиха да намалят съществуващите мита за китайски стоки с до 50% и да отложат нови мита, които трябваше да влязат в сила в неделя.

Търговската война между САЩ и Китай забави глобалния растеж и намали печалбите и инвестициите за компаниите по света.

Ако президентът Доиналд Тръмп не отмени новите мита, Пекин може да наложи още мита върху стоки от САЩ и да преустанови преговорите до след президентските избори в САЩ през ноември 2020 г., смятат търговски експерти, цитирани от Ройтерс.

Насрочената за 15 декември нова серия американски мита трябва да се приложи за почти 160 милиарда долара китайски внос, като например конзоли за видеоигри и компютърни монитори.

Китай и Съединените щати се споразумяха през октомври да сключат предварително споразумение за търговия, но Китай се противи на исканията на САЩ да обещае да закупи определено количество американски земеделски продукти. Пекин също изисква отмяна на всички мита, наложени от САЩ.

Китай заяви по-рано, че ще отмъсти, ако САЩ ескалира търговския спор.

През август Китай заплаши да наложи 5% и 10% допълнителни мита върху 75 милиарда долара стоки от САЩ в две партиди. Той също заяви, че ще възстанови на 15 декември допълнително мито от 25% за автомобили, произведени в САЩ, и 5-процентно за авточасти, които бяха отменени в началото на 2019 г.