Консерваторите на Борис Джонсън печелят мнозинство без прецедент от ерата на Тачър, пише френският в. "Фигаро".

В резултат пътят към "Брекзит" е открит. Борис Джонсън заяви снощи, че е получил мандат не само да довърши напускането на ЕС, но и да обедини страната и да я поведе към прогрес, отбелязва вестникът.

Консервативната партия отбеляза най-добрите си резултати от 1987 г., а британската лира достигна най-високия си обменен курс от едно десетилетие, подчертава британският в. "Телеграф", коментирайки резултатите от изборите.

Резултатите от изборите означават, че ще напуснем ЕС до няколко седмици. Все още обаче не е ясно какви бъдещи отношения планира да поддържаме със съюза консервативният премиер, подчертава британският в. "Гардиън".

В краткосрочен план това означава, че ще приключим с "Брекзит" до края на януари 2020 г., макар че практически може и да не е така. Но за правителството може да е изгодно да остави впечатлението, че нещата са приключили.

Самото оттегляне от ЕС ще бъде разтърсващо събитие. Всяко правителство ще може да посочи това събитие като изпълняване на волята на британския народ.

За да запази илюзията, че нещата са приключени, сегашното правителство ще трябва да направи две неща: да поддържа дебатите за отношенията с ЕС възможно най-отегчителни и фокусирани върху техническите подробности и да стартира привличащи вниманието политически инициативи, които оставят впечатлението, че Великобритания е продължила напред. Ако в резултат на всичко това "Брекзит" падне от първа на шеста страница на вестниците, мисията е изпълнена!

Но истината е, че все още не знаем какви отношения с ЕС иска Джонсън. От една страна, консерваторите, подкрепящи мекия "Брекзит", му посочват, че с толкова голямо мнозинство премиерът може да се освободи от хватката на Групата за европейски изследвания (ERG), да договори мекия "Брекзит", който винаги е искал и да напусне ЕС с минимум проблеми за британците, като ограничи икономическите последствия от "Брекзит".

От друга страна, Групата смята Джонсън за своята възможност да получат желаните от тях неособено близки връзки с ЕС.

Решението на премиера ще определи икономическата съдба на страната в краткосрочен план. Слабо споразумение за свободна търговия ще има значително икономическо отражение върху Великобритания, изразяващо се в загубата на между 1,1 и 2,6 на сто от БВП. При отношения, базиращи се само върху правилата на Световната търговска организация, тези числа ще бъдат между 3,2 и 4,5 на сто.

Залозите трудно биха могли да бъдат по-високи. Възможно е правителството да убеди хората, че "Брекзит" е приключил през януари 2020 г., но няма да може да се скрие от икономическите последствия. И благодарение на голямото им парламентарно мнозинство отговорността за всички последствия ще носят консерваторите.

В резултат на изборите Великобритания, която след референдума от 2016 г. излизаше от една криза и изпадаше в друга, с несигурно изглеждащо бъдеще, получи момент на рядко срещана яснота, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Предстоят 5 години управление на Борис Джонсън, "Брекзит" ще се състои - а Лейбъристката партия е отново пред екзистенциална криза, подчертава Тони Травърс, преподавател в Лондонското висше училище по икономика. Очаква се Шотландската национална партия да получи 49 от общо 59 места в Камарата на общините, които зависят от шотландските гласоподаватели. Силното й представяне може да доведе до нови призиви за референдум за независимост на Шотландия, на който премиерът се противопоставя.

Подкрепата, която британските работници оказаха на Консервативната партия, също може да ограничи възможностите на Джонсън да договори търговско споразумение с ЕС. Тези гласоподаватели ще искат възраждане на индустриалната икономика и защита от вноса - което противоречи на идеите на премиера и неговите помощници за търговия, базираща се на свободния пазар и по-малко документация.