Майкрософт (Microsoft) представи днес новата игрова конзола Ексбокс серия Екс (Xbox Series X), вземайки преднина пред Сони (Sony) при новото поколение устройства, информира Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

Ексбокс серия Екс бе представена на пресконференцията на компанията на церемонията при връчване на годишните награди за сектора на видео игрите.

Устройството се отличава с монолитен дизайн, наподобяващ почти изцяло външния вид на кутия за настолен компютър. Новото безжично контролно устройство изглежда като нещо по-познато на феновете на Ексбокс. То обаче съдържа бутон за споделяне, който дава възможност на потребителите да правят скрийншотове и видеа на играта. Конкурентната конзола Плейстешън 4 (PlayStation 4) на Сони вече има такава функция.

Това ще бъде най-бързата, най-мощна конзола, правена някога и ще може да показва до 120 кадъра на секунда с 8К резолюция, съобщи Фил Спенсър, ръководител на подразделението за Ексбокс на Майкрософт.

Компанията не обяви цената на конзолата, а това е важна подробност, от която клиентите ще се интересуват при избора си на нов модел. Майкрософт уточни, че Ексбокс серия Екс ще бъде в продажба за празниците догодина.