"Като сме зависими вече 40 години от Русия какъв ни е проблемът".

Това попита пред БНТ бившият енергиен министър Румен Овчаров, коментирайки темата за газовите доставки. На въпрос, че Русия винаги може да ни "размахва пръст" той отговори:

"Аз не съм забелязал някой да ни размахва пръст".

Според Овчаров ако е бил реализиран "Южен поток" и "Бургас-Александруполис", както и "Набуко" това е щяло да гарантира, че България ще бъде "абсолютно независима". Той обаче посочи, че тези проекти са били провалени. 

Овчаров каза, че газът е алтернатива, но в определена степен. Според него няма опасност "Турски поток" да ни заобиколи, както каза наскоро Владимир Путин.

Овчаров коментира и разцеплението в БСП при гласуването на кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ.

"Ако някой си е мислил, че войната със задкулисието е приключила ще трябва да се прости с тези илюзии. Това ще бъде безкрайна битка и борба", каза Овчаров.

И допълни, че до известна степен това е било удар срещу Корнелия Нинова, която "води тази борба. Според Овчаров има много хора от бившето ръководство на партията, както и от сегашното, които са работили активно в полза на Цацаров.

"Не е приятно взаимоотношeнието с прокуратуата, даже и да нямаш от какво да се притесняваш", каза Овчаров, допълвайки, че говори от личен опит.

Според него в БСП "някои хора се опитват да преформатират личната си битка с Корнелия в борба срещу т.нар. ляв консерватизъм. Овчарова разказа, че цяла нощ след заседанието на групата и преди заседанието на парламента "определени хора" са работили срещу решението да се гласува против Цацаров.