Броени дни след британските парламентарни избори, на които Консервативната партия на премиера Борис Джонсън спечели абсолютно мнозинство в парламента, на север назрява проблем. В Шотландия изборите бяха спечелени от Шотландската национална партия, левоцентристка политическа сила, която не иска да има нищо общо с повечето политики на консерваторите и най-малко с "Брекзит", пише журналистът Ишан Тарур за в. "Вашингтон пост".

Въпреки призивите на Джонсън за единство в Обединеното кралство лидерката на шотландските националисти Никола Стърджън заяви още веднъж, че партията й иска нов референдум за независимостта на Шотландия. Позицията на Джонсън е, че няма да допусне подобен референдум.

Налице са всички предпоставки за конституционно противопоставяне. Правят се паралели между Шотландия и испанската автономна област Каталуня, чиито регионални власти през 2017 г. организираха референдум за независимост, обявен от Мадрид за незаконен, изтъква Тарур.

Каталунските сепаратисти в продължение на години твърдят, че искат от Мадрид това, което Шотландия получи от Уестминстър през 2014 г.: правото да произведат законен референдум. Никола Стърджън не желае да предприема действия, които могат да доведат до сцени, подобни на хаоса в Каталуня от 2017 г., но е убедена, че Шотландия има право на нов референдум, обобщава Ишан Тарур.

Ключово в искането за нов референдум е фактът, че множество шотландци тогава гласуваха за оставане в Обединеното кралство, защото иначе излизаха и от ЕС.

БТА