Хиляди демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията на Ню Делхи заради приемането на ислямофобска поправка на закон за получаването на гражданство от Пакистан, Бангладеш и Афганистан.

Акътът бе прокаран през парламента на 4 декември 2019 г. Законът улеснява придобиването на индийско гражданство на жители от трите страни, но при условие че не са мюсюлмани. Поименно са изброени религиозните групи, които са привилегировани - "хиндуисти, сикхи, будисти, джайнисти, парси и християни".

Кандидатите трябва да са пристигнали в Индия преди 31 декември 2014 г. и да са били жертва на "религиозно преследване или страх от религиозно преследване" в родината си.

Около 2 милиона души от североизточния щат Асам са изключени от този списък, половината хиндусти, другата мюсюлмани. Те трябва да докажат гражданството си или ще бъдат възприемани като чужденци, уточнява Ройтерс.

Индия подготвя центрове за задържане, в които се очаква да бъдат настанени десетки хиляди души, които ще чакат съдилища да отсъдят дали са дошли в страната нелегално.

Голяма част от протестиращите са студенти от столични университети като "Джамия Милия". По време на марш демонстранти запалиха три автобуса. Полицията отвърна с гумени куршуми и сълзотворен газ. В публичното пространство бяха публикувани видеа как полицейски служители бият протестиращи с дървени пръчки и стрелят във въздуха с истински оръжия.

 

Протести имаше и в някои източни щати като Асам, Трипура и Западен Бенгал, където от десетилетия се е нагнетила омраза към имигрантите от Бангладеш.

Ханджала Моджиби, който учи английска филология в училище, в което преобладават мюсюлманите, разказа как той и 14 други души са били пребити, въпреки че са вдигнали ръцете си.

"Полицията принуди всичките да коленичим и започна да ни бие. Използваха много обидни думи. Един от тях все очилата ми, хвърли ги на земята, строши ги и ме накара да погледна надолу", сподели Моджиби през сълзи на пресконференция.

В същото време полицията щурмува мюсюлманския университет "Алигарх" в северния щат Утар Прадеш в неделя и рани петима студенти, които взеха участие в демонстрации на кампуса.

Двайсет и пет годишният студент по история Шахид Хюсеин сподели, че полицаи са разбили прозорците на общежитието му и са хвърлили кутия със сълзотворен газ вътре. След като се опитал да избяга от дима, е бил пребит с пръчки. 

Солидарност със студентите на Индия изразиха техни колеги от "Оксфорд".

Говорител на полицията определи обвиненията за "лъжи". По данни на Ройтерс по време на протестите през последната седмица са били ранени поне 100 души.

Премиерът Нарендра Моди настоява, че новият закон ще предпази религиозни малцинства като хиндуисти и християни от преследване в съседните Бангладеш, Пакистан и Афганистан, като им предлагат бърз път към гражданство.

Министър-председателят обяви по време на митинг, че политическите му противници се опитват да подведат студентите, за да предизвикат протести.

"Това е партизански подход, трябва да спрат да го правят".

Опозицията пък го обвинява във фашизъм.

Заради нестихващите протести достъпът до интернет бе спрян в някои от засегнатите райони.

Напрежението между управляващата хинду-националистическата партия и 14-те процента мюсюлмани в страната нараства през последните месеци.

През лятото на 2019 г. бе отменен специалният статут на доминирания от мюсюлмани Кашмир, а съд позволи построяването на хиндуистки храм край руините на джамия, разрушена от хиндуисти.