Синята светлина не вреди толкова на съня ни, твърди ново изследване на учени от Манчестър, съобщи Engadget.

Досега се смяташе, че типично синият спектър на светлина, която излъчват повечето смартфони, затруднява съня на хората, когато ни облъчва в тъмните часове на деня. Това доведе първо до външни приложения, които да променят тона на дисплеите в оранжеви в определени часове, а отскоро дори производителите започнаха да вграждат тази функция в продуктите си.

Според новото изиследване обаче именно хладната синя светлина вечер и ярката и топла следобед е по-полезна за нашето здраве. Причината е, че привечер естествената светлина навън придобива сини нюанси. Естествено тя е и по-слаба, затова е важно да се намалява яркостта на дисплея в тъмните часове. Биологичният ни часовник използва светлината, за да определя кога е подходящото време за сън или за будност.

Според изследователите "защитата" в съвременните смартфони всъщност праща смесени сигнали и обърква мозъка ни, защото изключването на синия спектър води до образи, които повече напомнят на тези, които виждаме през деня.

За да потвърдят това, те са провели тестове върху мишки със специално осветление, при което учените са могли да регулират цвета, без да променят яркостта. Синьото има по-слаб ефект върху биологичния часовник на мишките, установяват тестовете.

Добрата новина е, че повечето приложения и вградени функции в смартфоните позволяват да се обърне лесно цикълът, така че всеки може да тества за себе си тезата на манчестърските изследователи.