Националната педиатрична болница в София можело да започне отново да приема пациенти по спешност догодина, след 20 януари. Това увери министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в Народното събрание, след като депутати от левицата настояха той да бъде изслушан за състоянието на здравното заведение и педиатричната помощ след трагичния случай с починалото 3-годишно момченце. След случая с малкия Александър анестезиолози и лекари от детската болница напуснаха - заради отношението, в това число и от политици, към работата им. В резултат - в края на ноември интензивното отделение спря работа поради липса на кадри.

Експертизата в крайна сметка показа, че детето е починало в следствие на тежка и скоротечна бронхопневмония и докторите, работили по случая не носят вина. Както припомниха от БСП - премиерът Бойко Борисов се обяви за "възмездие" по случая, а "публичният линч" към лекарите доведе до кадровия проблем.

Кирил Ананиев обяви, че в спешното отделение тече ремонт, защото е имало нужда от такъв. Временното спиране на приема на деца по спешност в болницата пък щял да се разреши след 20 януари, когато ремонтът ще приключи. През това време се водели "преговори" за намиране на двама анестезиолози, които да приемат да работят в лечебното заведение, за да се реши проблемът с липсата на кадри. Той обясни отново как три болници са се съгласили да приемат деца, докато казусът в детската болница се реши - "Пирогов", Трета градска болница и "Александровска болница". 

"Ако се стигнали дотам лично вие да търсите анестезиолози, които да се съгласят да работят, значи състоянието на здравеопазването е драматично", обърна се към министъра Нигяр Джафер от ДПС.

Тя попита министър Ананиев знае ли, че въпреки че има повсеместна криза с наличието на анестезиолози, за новата година държавата не обявява нито едно място за такава специализация - държавна поръчка.

"Имаме добри лекари, но лоша система на здравеопазване", заключи депутатката от ДПС в обобщение.

Председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова си позволи от трибуната да обяви, че проблемът се "политизира" и сама настоя "всички ние" да помогмем да се намерят анестезиолози за детската болница в София. 

Представители на левицата й припомниха, че в парламента се дискутират политики и именно лошите политики в сферата са проблемът.