Следващият дългосрочен европейски бюджет се очертава като ябълка на раздора между Европейския парламент и държавите членки.

В навечерието на Коледа предсeдетелят на парламента Давид Мария Сасоли уведоми правителствата, че парламентът прекратява преговорите по следващата  Многогодишна финансова рамка (МФР) на ЕС за периода 2021-2027 г. по голяма част от нейните пера.

„Националните правителства постоянно предоставят на ЕС нови задачи и отговорности, от управлението на границите до борбата с изменението на климата", пише Сасоли в писмо до Съвета, изпратено и до медиите. "Новата Европейска комисия представи амбициозна програма, например по Зелената сделка, представена миналата седмица. Гражданите на ЕС поискаха това, но няма да можем да го изпълним, ако не разполагаме с правилно финансиран бюджет на ЕС".

„Много сме разочаровани от липсата на спешност от страна на националните правителства", добавя той. "Неотдавнашните предложения на Съвета са далеч от очакванията на политическите групи на Парламента. Готови сме да преговаряме в дух на конструктивен диалог, но не можем да приемем бюджет, който не е в състояние да изпълни обещанията, дадени на гражданите на ЕС. Докато няма напредък от страна на Съвета, не можем да продължим тези разговори".

Нетните донорки в европейския бюджет, сред които са Германия, Холандия, скандинавските страни, Австрия, искат неговите разходи да бъдан номинално замразени или намалени заради напускането на Великобритания, чиято досегашна вноска даваше 12 на сто от приходите на ЕС. 

Ако той пренасочи част от разходите си за нови политики като опазване на климата, иновациите, отбрана и сигурност и миграция, при намалени приходи, това би било за сметка на традиционните политики като земеделие и социално и икономическо сближаване, които са важни за сравнително по-новите и по-бедни държави членки.

Нетните получателки, сред които мнозинство са държавите от Централна Източна Европа, са против подхода на нетните донорки. Противопоставят му се и много евродепутати.

Приемането на МФФ изисква единодушното съгласие на държавите членки и одобрението на Европейския парламент