Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от движението Делян Пеевски не трябва да ползват охрана от НСО, не защото няма заплахи за сигурността им, а защото могат и сами да си позволят охрана. Това обяви президентът Румен Радев в предаването "Годината" на "Дарик".

Държавният глава, под чиято "шапка" е службата, добави, че въпреки това по закон той няма оперативни механизми за въздействие върху работата й.

"Законът за НСО е параван, защото службата се превръща в служба към президента. Реално по закон президентът няма оперативни механизми да въздейства върху службата, а на практика се изтиква напред, за да обере всички негативи", коментира държавният глава.

По думите му трябва да се преразгледа т.нар. списък за допълнителни охраняеми лица - извън тези, които заемат висши държавни постове. Той припомни, че по закон комисия с представители на ДАНС и МВР, която решава кой дали някой е застрашен или нужна ли му е държавна охрана или не. А ДАНС и МВР са част от изпълнителната власт.

"Аз мога и без охрана, ходя с колело и когато времето позволява. Готов съм да се откажа от охраната си", заяви държавният глава.

По думите му обаче, ако бъде направено предложение за закриване на службата, каквито гласове не липсват от години, то трябва да бъде ясно посочено какво ще има на нейно място и как ще се охраняват чуждестранни държавни гости и представители.

"Имате ли идея колко официални лица преминаха от тук по време на българското европредседателство? Сега си представете, ако на един от тях се беше случило нещо, какво щеше да стане в имиджа на България", каза Радев.

Държавният глава добави още, че би могло да се обмисли как охраната да стане по-малко видима и не толкова натрапчива."Ако има нужда от дебат, всичко това може да се преосмисли", каза Радев. 

Машини за гласуване поне 6 месеца преди избори и проект за електронен вот

Румен Радев настоя още изпълнителната власт да си свърши работата и поне 6 месеца преди следващите избори да е осигурила машини за гласуване. Според действащия Изборен кодекс на следващия парламентарен вот (по план той трябва да е през 2021 г.) ще се гласува само с машини, а не с хартиени бюлетини и този процес трябва да бъде обезпечен. По думите на президента в бюджета за новата пари за машини обаче няма. 

"Но българският бюджет вече е толкова аморфно понятие, правителството постоянно бърка и вади милиарди - без парламентарна санкция, както вади милиарди за всякакви неща, нищо не пречи тогава да извади и няколко милиона за машини", заяви той.  

Трябва да се работи и за въвеждане на електронно дистанционно гласуване, смята още държавният глава. А и не може да се гордеем с дигитализация, с развит IT сектор и да се боим от електронен вот.

На напомняне на водещия, че призива за електронен вот идва в годината, в която данните на милиони българи изтекоха онлайн от сървърите на НАП, президентът подчерта, че въпросът всъщност е не дали има, а защо няма достатъчна киберсигурност в държавата.

"Отговорът е прост - защото няма държавен ангажимент. Защото изхождаме от позицията, че сме малка държава и кибервойните, които се водят, някак ще ни заобиколят", каза Радев.

И какво институциите вършат по въпроса. 

Още през януари Радев обяви, че ще поиска дискусия с изпълнителната власт и парламентарно представените партии по темата, за да се вземат мерки по начина, по който се организират избори у нас.

Дума на годината: Безветрие

Думата на 2019 г. е "безветрие", обяви още президентът.

"Мисля, че това е олицетворение на липсата на промени - както във въздуха, който дишаме, наситен с изгорели отпадъци, така и в управлението на държавата"

Румен Радев заяви, че му се иска да може да даде оценка на 2019 г. с думата, която е прогнозирал, че ще е подходяща преди 1 година - а именно "демокрация", но не може да го направи, тъй като не вижда промяна в начина, по който се управлява държавата. Проведените два вота - за европейски депутати и за местни власти, са показали, че хората не вярват, че действията им могат да донесат промяна. Най-тежният извод е, че има загуба на доверие.

„Много са слабостите и аз свиквах заседания на ЦИК, на институции и преди, и след изборите. Това е силно тревожно, един огромен брой недействителни бюлетини – 15-20%, а се приема, че 3% е прагът за недействителни бюлетини по европейските стандарти. Купен корпоративен вот, неактуализирани избирателни списъци на много места“, добави държаният глава.

За Румен Радев думата на следващата 2020 година ще е "отговорност".

Промените в конституцията

Президентът отново заяви намерението си да използва законодателната инициатива за промени в конституцията, която действащия основен закон му дава. Като пример какво според него трябва да се промени, той даде въвеждането на възможност за индивидуална конституционна жалба. 

"Това е един от факторите за гражданско общество", подчерта държавният глава и допълни, че подобна възможност е разписана в законите на много европейски държави.

Радев каза, че всеки българин трябва да може да сезира Конституционния съд. Но добави, че подходът трябва да е обратен - първо да се проведе широк дебат и на база на очертаните проблеми да се търсят решения.

След назначаването на Иван Гешев за главен прокурор президентът започна и консултации за промяна в конституцията. Основен фокус са правомощията на главния прокурор, неговата отчетност, както и мястото на държавното обвинение – във или извън съдебната система.

По думите му основният закон е достатъчно добър за времето си, конституцията е демократична, но има неща, които не сме постигнали за последните 30 години, въпреки това. По думите му според демократичната ни конституция трябва да има разделение на властите, но на практика такова няма, трябва съдебната власт да е независима, но тя не е и "за това имахме самопризнания".

"Бариера ли е конституцията срещу авторитаризма - не е. Дава ли реална защита на правата на гражданите - не, не ги дава. Има много неща, по които трябва да дебатираме", заяви Румен Радев и призова да започнем да си отговаряме на въпроса защо не сме постигнали на практика заложения в основния закон проект за демократична и социална държава.

За проекта на правителството за промени в НПК и въвеждане на "независим прокурор", който да контролира главния прокурор, държавният глава даде определение: мъртвородено предложение. 

Още през януари президентът ще покани на срещи "тримата големи" в съдебната власт - главен прокурор и председатели на двете върховни съдилища, както и министъра на правосъдието. 

Критиките към правителството

Радев беше категоричен, че не води война с никого. "Интересуват ме резултатите от управлението на Бойко Борисов", допълни той.

"Преди 10 години бяхме заедно с Румъния, даже бяхме по-добре. Сега да вземем Румъния - какви са пенсиите там? Ако вземем статистическите данни, ние сме на 51% от средното европейско ниво, Румъния на над 60%... Само за 10 години Румъния се придвижи с 10 пункта напред. А ние само с три... Тази политика, която води правителството, продължава да залага на ниски заплати и ниски данъци", отбеляза Румен Радев.

По думите му България е с ограничени ресурси и "единственият начин да догоним Европа, това е човешкият капитал". След което цитира американския президент Доналд Тръмп:

"Американският президент Доналд Тръмп казва „America first“. Ние трябва да се учим от президента Тръмп".

Целия разговор на Кирил Вълчев с президента Румен Радев можете да видите във видеото.