В последните години наличието на памет става все по-значим фактор в смартфоните. Макар повечето среднобюджетни и флагманни устройства да имаха достатъчно памет през 2015-2017 г., това вече не е така - защото камерите им правят по-големи снимки, по-голямо видео, а приложенията също растат като размер.

Решението за някои е microSD картите, които обаче не са непременно евтини (най-евтините от 128 гигабайта са около 40-50 лв), а и много устройства вече нямат слот за тях. Други пък имат двоен слот, който позволява или да сложите втора SIM карта, или SD карта.

Китайският производител Ziguang е решил да реши проблема с обединяване на двата типа карти. Става дума за новите SIM карти 5G Super SIM, които имат от 32 до 128GB вградена флаш памет в тях.

Това позволява да разширите паметта на телефона си, дори той да няма microSD слот. Освен това улеснява смяната на телефона - когато си купите нов, вместо мъчително дълго да прехвърляте снимки, видеа и друга информация на него, просто вадите SIM картата си от стария и я поставяте в новия.

В добавка SuperSIM има допълнителен чип за сигурност, получил куп сертификати за защита - т.е. информацията в нея е защитена по-добре от чиповете в повечето банкови карти.

Засега 5G Super SIM се продава само в Китай, но вероятно още следващата година ще излезе на световния пазар. А от Ziguang обещават в близкото бъдеще и карти с по-голям капацитет - до 512 GB или дори 1TB.