България е получила две предложения за нова бойна машина на пехотата. Комисия към Министерството на отбраната в момента ги оценява дали отговарят на изискванията на държавната поръчка. До пролетта е възможно да бъде сключен договор с печелившия доставчик. Това каза тази сутрин пред Българската национална телевизия министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

"Има две подадени оферти за построяване на новата бойна машина на пехотата", каза той. "Договорите могат да бъдат подписани още пролетта, ако офертите отговарят на условията. Надявам се първите дни на януари да знаем дали фирмите, които са подали офертите отговарят на изискванията".

Постъпилите в армията тази година са с 320 повече от напусналите, каза още Каракачанов. Той припомни, че освен за покупката на изтребителите Ф-16 от САЩ, правителството е отделило средства за ремонт и модернизация на всички авиационни платформи във въоръжените сили - тактическите изтрабители Су-25, учебните самолети, хеликоптерите. Завършил е ремонтът на първите 17 танка Т-72 и са закупени два миночистача от Холандия.

"Армията се върна там, откъдето я изгониха преди 11-12 години, върна се при хората", каза Каракачанов. "Надявам се, че догодина ще увеличим пак възнагражденията", добави той, споменавайки,че досега е имало вече три повишения.