Двадесет и два интелигентни сензора, които отчитат вредните вещества във въздуха, са активни в София и данните от тях са достъпни от днес. Това съобщи днес на пресконференция в Столична община зам-кметицата Йоана Христова.

Специален екип е работил върху разполагането на сензорите в София, в рамките на Околовръстния път, наблягайки на зоните с висока концентрация на хора и все пак стремейки се те да са равномерно разпределени в града.

"Опитвахме се тези локации да следват в максимална степен приложимото национално законодателство. Целта ни е с тази мрежа за интелигентни сензори да се опитаме да добием данни, които да ползваме и за наши управленски решения", обясни Христова.

Това обаче няма да стане веднага - сензорите трябва да работят поне четири сезона, за да може информацията от тях да е напълно достоверна. Освен да засичат вредните вещества във въздуха, те ще са способни на машинно самообучение да реагират по-добре на ключови промени в атмосферата. Част от сензорите са разположени в близост до автоматичните системи на Изпълнителната агенция по околна среда, като целта е да се намери еквивалентност между тях.

Сензорите са финансирани по проект на Столична община заедно с градовете Солун, Никозия, Тирана и Охрид по програма "Балкани-Средиземно море", като за момента активни са само сензорите в София и Охрид. СО обаче ще се стреми системата да продължи да действа след края на проекта.

Данните от сензорите са достъпни на Open Data платформа на адрес platform.airthings-project.com.

На него гражданите могат да следят почасовите стойности на фини прахови частици, азотен диоксид, озон, въглероден окис и серен диоксид, както и температура, влажност и налягане.

Системата е разработена с помощта на специалисти от "Телерик". Те обясниха, че станциите са напълно автономни и лесни за обслужване. Сензорите ще се сменят на 12 месеца, могат и да се надграждат в бъдеще, например с добавяне на датчици за шумово замърсяване.

На въпрос защо по време на празничните дни, въпреки продължаващото ползване на въглища за отопление в някои части на София, въздухът е значително по-чист, Христова обясни, че това е само един от факторите за замърсяване на атмосферата.

"В момента имаме сравнително силни ветрове, висока температура, почти няма трафик в София, което виждаме", отбеляза тя.

На въпрос дали могат да бъдат манипулирани данните от сензорите, тя отбеляза, че подобен въпрос не бил задаван на гражданските организации, поставили подобни сензори в града (всъщност са задавани многократно) и че общината не може да си позволи да лъже гражданите.