Водата във всички райони на Перник е годна за пиене. Това показаха пробите, взети за изследване от Районната здравна инспекция в града, след като по-рано през седмицата в квартал “Проучване” беше установено наличие на бактерията ешерихия коли.

“Във всички 16 пункта, от които взимаме проби, включително двата, които даваха отклонения, отговарят на изискванията и няма ешерихия коли", съобщи за БНТ д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Според него зачестилите пациенти с оплаквания като повръщане и температура не се дължат непременно на проблемите с водата.

"Сега е сезонът на вирусите и не можем да твърдим, че водата има отношение към тези оплаквания. Няма основания за безпокойство", каза още д-р Кунчев.

Около 1 км нов водопровод е изграден в пернишкия квартал „Проучване”, където в навечерието на Бъдни вечер във водата бе открита бактерия ешерихия коли.

Премиерът Бойко Борисов обяви днес, че подмяната на тръбите в града ще струва 20 млн. лв.

Бедственото положение в Перник се удължава с един месец. Това съобщи кметът на Перник Станислав Владимиров в интервю за предаването „Европа сутрин“ по телевизия Европа.

Това се налагало, за да може държавата да приключи с всички набелязани мерки.

В момента пречиствателната станция в града не можела да смогне да пречиства водата. „Затова в спешен порядък ще бъде извършен ремонт на пречиствателната ни станция. Всички ние се надяваме пролетта да има по-голям приток и тогава пречиствателната ни станция да поеме по-големия приток и да може да пречиства водата“, каза още Владимиров.

Продължават дейностите по отстраняване на течовете по водопроводната система и по увеличаване на притока в язовир "Студена". Около 1 км нов водопровод е изграден в пернишкия квартал „Проучване”, където в навечерието на Бъдни вечер във водата бе открита ешерихия коли.



„Вчера министър Емил Караниколов съобщи, че започва подмяна на водопреносната и канализационната мрежа в Перник, защото това, което се случи в кв. „Проучване“ рискът да се случи и в други квартали е съвсем реален. Затова държавата и държавната компания започва подмяната на най-критичните места на водопреносната и канализационната мрежа. Предстоят сондажи в карстовият район във Витоша, започва изпомпването на вода от карстовите извори и пещери, за да може да има малко по-голям приток в яз. „Студена“, посочи още той.

Владимиров отбеляза, че за сега само в кв. „Проучване“ има замърсена вода. „Станал е пробив във водопреносната мрежа, засмукала е друг водоизточник, който се оказа замърсен и затова се наложи спешен ремонт на огромно пространство водопреносна мрежа. Ремонтът завърши, в момента всички абонати в кв. „Проучване“ имат достъп до вода“, допълни Станислав Владимиров.

Петнадесет доброволци от пернишкия квартал "Църква" почистват Владайския канал днес, съобщи кметът на района Радослав Динев, цитиран от БТА. Инициативата цели да се увеличи дебитът, който влиза в язовир "Студена". Сега Владайският канал осигурява около 60-70 л/сек. за питейния водоизточник на Перник.

Друга група граждани организира утре "Пернишки съботник" също за почистване на Владайския канал и затрупани шахти от клони и пясъчни наноси. На 17 декември доброволци от пернишкия квартал "Църква" и селата Драгичево, Рударци и Кладница почистиха гористия терен към водосборната зона "Сива грамада" във Витоша. Акцията им завърши с успех - водите, течащи под морените, бяха заустени към Витошкия водопровод и дебитът му увеличен с 10 л/сек.

БНР съобщава, че утре в града ще има гражданско шествие и ще бъде отслужен молебен за преодоляване на безводието. Участниците ще бъдат с жълти светлоотразителни жилетки.