Японското министерство на отбраната планира от догодина да започне разработването на нова национална система за противоракетна отбрана, способна да прихваща балистични ракети със сложна траектория на полета, подобни на руските комплекси "Искандер", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

С тази цел се планира модернизация на вече наличните ракети "земя-въздух", съобщава в. "Санкей". В момента те имат обсег от 100 км, от догодина японските въоръжени сили ще започнат да получават нова версия със силно подобрен обсег. Те обаче са предназначени предимно за прихващане на самолети и крилати ракети.

Съществуващите системи за противоракетна отбрана не могат да прихващат и балистични ракети, които летят по ниска траектория и могат да я променят неочаквано. Новата модернизирана система трябва да поправи този пропуск.

Японското министерство на отбраната планира също през следващите седем години да разработи нова структура на противоракетната отбрана, която да може да прихваща ракети, чиято скорост надхвърля пет или повече пъти скоростта на звука, съобщава в. "Санкей". В момента Токио не може да им противодейства.