Сняг днес и изключително ниски температури в новогодишната нощ предвиждат синоптиците от НИМХ.

Днес в Северна България и планините ще вали сняг, а в източните части на страната вятърът ще бъде силен североизточен. Минималните температури ще са между -3 и -2 градуса, а максималните между 0 и 5 градуса, съобщава бТВ.

Обявен е код жълто за студове в 8 области - Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Силистра и Шумен.

Най-съществените снеговалежи в неделния ден са в Предбалкана и североизточните части на страната. Там ще има и навявания вследствие на вятър. В Предбалкана се очаква да натрупа снежна покривка между 10 и 15 см, а в планинските райони между 5 и 10 сантиметра.

Очаква се още утре – 30 декември снеговалежите да спрат.

Температурите ще се понижат заради вятъра, като на сутринта на 31 декември се очакват температури между -8 и -10 градуса.

Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и слабо ще се повиши. Над Черноморието облачността ще е променлива.

В северните райони дъждът ще се примесва със сняг. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат 3 – 6 градуса, температурата на морската вода е 11 – 12 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. Максималната температура на височина 1200 метра в планините ще е около -5, на 2000 метра -11 градуса