Стефан Шварц е шведски футболист от близкото минало. Той е национал на страната си през 90-те години и е титуляр в мача за 3-тото място срещу България на "Мондиал '94". По-голямата част от клубната му кариера преминава в отборите на "Бенфика", "Арсенал", "Фиорентина" и "Валенсия".

Обаче най-интересното нещо, свързано с него, е договорът, който подписва с английския "Съндърланд" през 1999-а. Контрактът съдържа клауза, която гласи, че Шварц няма право да лети в космоса. В противен случай договорът се анулира незабавно.

С нетрадиционни факти като този ще се сблъскате, ако отидете на някой от футболните куизове, които се организират в София през последните 2 години. И лека-полека се превърнаха в същинска мания в столицата. До такава степен, че през пролетта и есента почти всяка седмица имаше викторини за футбол, спорт, музика, кино, „Междузвездни войни“, общообразователни и какви ли още не.

През 2020-а едва ли ще е по-различно.

Започнах да ходя на футболните и спортните куизове, след като един от приятелите ми от университета (също голям футболен фен) ме повика в своя отбор. Оттогава насам сме редовни участници и мерим знанията си с останалите ентусиасти. Ето и кратко резюме на преживяването, което ви очаква, ако решите да се пробвате и вие.

Организаторите

Най-популярните футболни куизове се провеждат в клуб в подлеза на НДК и в спортно заведение близо до метростанция „Вардар“. Организаторите и на двете събития са спортни журналисти със сериозни познания за великата игра. Стилово обаче се различават значително.

Авторите на единия куиз наблягат на въпроси, свързани с любопитни факти, които ще затруднят и най-запаления фен. Докато на другия разчитат повече на актуални събития и новини. И двата стила на провеждане имат своите привърженици, а средната посещаемост е между 50 и 150 души. Конкуренцията е жестока.

Само след няколко дни (на 9 януари) е финалният футболен куиз в спортен бар "Академията", където сили ще мерят 10-те най-силни отбора от всички куизове, провели се там през 2019-а. Организаторите водеха генерално класиране през цялата минала година и най-добре представилите се 10 тима ще определят кой сред тях е най-знаещият. 

Участниците

Безспорно най-колоритното нещо са самите отбори. Сред редовните участници са тимовете на „Масена Моке“, „Боб с наденица“, „Чичо Венци“, „Ален Делон“, „Всезнайко Юнайтед“, „Акащи джуджета“ (от който съм част) и т.н. В някои от тях влизат и доказани спортни журналисти като Румен Пайташев, Филип Друмчев, Явор Кръстев и Борислав Борисов, макар и последния да съм засичал по-рядко. Мнозинството обаче са обикновени фенове.

Въпросите

Както вече споменах, разнообразието тук е налице и има за всекиго по нещо. Има питанки за ретро футбол, за съвременен, визитки на играчи, видеа, снимки от албуми на Panini, емблеми на отбори, музикални въпроси... Всъщност в това се крие и тайната на доброто представяне - отделните членове на отбора да са добри в конкретна област и да допълват знанията на съотборниците си.

Един да знае повече за първенството на Испания, друг за това на Англия. Нещо съвсем естествено, като се има предвид, че всеки си има любим футболен отбор и го следи с интерес всяка седмица.

Наградите

Не очаквайте да забогатеете кой знае колко много, ако спечелите който и да е куиз. Обикновено за челната тройка има различни видове алкохол - уиски, бира, шотове и по някоя спортна книга и/или билети за мач на националния отбор. Тук-там има и парични поощрения, като победителите в единия от двата големи футболни куиза си разделят 150 лева.

Емоциите са това, което привлича хората. Да изпиеш бира с приятели, да поприказваш за футбол в добра компания, да тестваш знанията си, да провериш дали си запомнил името на съдията, когото Стоичков покани на представянето на книгата си, да премериш сили с някои от хората, които си изкарват хляба със спортна журналистика. Това е смисълът на куизовете, а не да се прибереш вкъщи с 15 лева по-богат или изпил 1 чаша безплатно уиски.

През последните 12 месеца бавно, но сигурно честотата на провеждане на куизове растеше. Освен в София, ги има във Варна и Бургас. Въпрос на време е да се появят и в другите големи градове. Лавината вече тръгна.

Няма нужда от повече приказки - съберете си отбор и заповядайте на някой от следващите куизове в София. Има голяма опасност да ви хареса.

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".