Продължава да расте напрежението между САЩ и Иран. Американският президент Доналд Тръмп предупреди в Туитър, че САЩ са взели на прицел 52 ирански обекта, които може да бъдат ударени, ако Иран атакува американци или американско обекти в отговор на извършеното в петък убийство с дрон на иранския военен командир Касем Солеймани в Ирак, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Тръмп написа, че Иран "говори много смело за вземане на прицел на определени американски обекти" в отговор на смъртта на Солеймани.
Президентът на САЩ посочи, че Вашингтон "е взел на прицел 52 ирански обекта" и че някои от тях са "на много високо ниво и важни за Иран и иранската култура и тези обекти, както и самият Иран, ще бъдат ударени много бързо и много силно". 

"САЩ не искат повече заплахи!" написа Тръмп и добави, че 52-е цели представляват 52-ата американци, взети за заложници в Иран след завземането на посолството на САЩ в Техеран през 1979 г.

 

По-късно американският президент отправи друго недвусмислено предупреждение в социалната мрежа: 

"Те ни атакуваха и ние ударихме в отговор. Ако атакуват пак, което силно ги съветвам да не правят, ще ги ударим по-силно, отколкото са били удряни когато и да е било".

 

Както често се случва, Тръмп продължи туитър-тирадата си така: 

"Съединените щати изразходваха Два Трилиона Долара за Военно Оборудване. Ние сме най-големите и безспорно НАЙ-ДОБРИТЕ в Света! Ако Иран нападне Американска База или който и да е американец, ще изпратим част от това чисто ново красиво оборудване срещу тях ... и без колебание!"

САЩ са започнали прехвърляне в Кувейт на повече от 4000 войници от състава на 82-а въздушно-десантна дивизия, разквартирувана във форт Браг, щата Северна Каролина, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По информация на говорителя на 82-а въздушно-десантна дивизия подполковник Майк Бърнс, около 700 военнослужещи вече са заминали тази седмица за Кувейт. На ред са 3500 американски десантчици, които трябва да бъдат окончателно прехвърлени след няколко дни.

Нарастването на американското военно присъствие в Близкия изток е резултат от опасенията на Вашингтон от вероятни актове на отмъщение от страна на Иран след ликвидирането на Солеймани. 

"Военно престъпление" и "терорист в костюм" 

Иранският външен министър Джавад Зариф заяви днес, че ако САЩ нанесат удари по културни обекти в Иран, както заплаши Тръмп, това ще представлява
военно престъпление, съобщиха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Тръмп е "терорист в костюм", заяви иранският министър на информацията и телекомуникациите Мохамад Джавад Азари-Джахроми, цитиран от Ройтерс.

"Същият като Ислямска държава, същият като Хитлер, същият като Чингис хан! Всички те мразят културите. Тръмп е терорист в костюм. Той много скоро ще научи урока на историята, че НИКОЙ не може да победи "Великата иранска нация и култура", написа министърът в Туитър.

Решено за минути в тесен кръг

Тръмп е взел решението си за ликвидиране на Солеймани без замисляне и колебания, съобщи в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

По данни на изданието, става дума за много кратък период от време, докато Тръмп провеждал в четвъртък около 17 ч. поредно съвещание в имението му Мар-а-лаго във Флорида.

Тогава внезапно извикали президента на друга среща и не след дълго той се върнал и продължил съвещанието, без да каже нищо. Именно при това кратко отсъствие, според вестника, Тръмп дал зелена светлина за нанасяне на въздушен удар по колата, с която пътувал Солеймани на международното летище в Багдад.

Според публикацията, решението на Тръмп зависело от това дали Солеймани ще бъде посрещнат от иракски официални лица. В случай на официално посрещане, американците нямало да нанесат удара си, твърдят източниците на изданието. Обсъждането на подготовката на операцията станало в много тесен кръг, в който влизали съветникът на държавния глава по националната сигурност Робърт О`Брайън, държавният секретар Майк Помпейо, министърът на отбраната Марк Еспър, директорът на ЦРУ Джина Хаспъл и началникът на канцеларията на Белия дом Мик Мълвейни.

В публикацията се отбелязва, че разкриването на местонахождението на Солеймани не е било трудно, тъй като той пътувал демонстративно, без да се крие. Солеймани, към когото се отнасяли като към член на кралско семейство, не бил трудно откриваем. Той се чувствал съвършено недосегаем, особено в Ирак. Правел си селфи на бойното поле и открито предизвиквал САЩ, защото не смятал, че това е опасно, цитира изданието бившия високопоставен служител на ЦРУ Марк Полимеропулос.

По-рано изданието "Политико" съобщи, като се позова на високопоставен служител на Пентагона, че Тръмп може да е дал заповед за ликвидиране на Солеймани още преди два месеца.

По данни на източници от президентската администрация, "Вашингтон пост" пише, че през декември е била обсъждана операция против Солеймани, като съветниците на Тръмп изтъкнали, че той не е реагирал след поредица от актове на иранците. Съветниците подчертали, че ако никога не се отговаря на действията им, иранците ще решат, че могат да правят каквото поискат.

Опити за намаляване на напрежението

Германският външен министър Хайко Маас ще се опита чрез директни разговори с Иран да намали напрежението след въздушния удар на САЩ, който уби Солеймани, съобщи в. "Билд ам зонтаг".

"През следващите дни ще направим всичко, което можем, за да противодействаме на по-нататъшна ескалация на ситуацията - в ООН, в ЕС и в диалог с партньорите ни в региона, включително в разговори с Иран", каза Маас за изданието.

Независимо от нарасналото напрежение в региона, Маас каза, че Германия иска да продължи разполагането на около 120 войници в Ирак като част от водената от САЩ операция срещу остатъците от "Ислямска държава". 

САЩ и съюзниците им прекратиха тренировъчните мисии на силита за сигурност в Ирак заради нарасналата опасност.

Председателят на Австрийската народна партия и вероятен бъдещ канцлер на Австрия Себастиан Курц предложи в интервю за в. "Билд ам зонтаг" във Виена да се проведе среща на високо равнище Иран - САЩ за преодоляване на напрежението в отношенията между Техеран и Вашингтон, предаде БТА.

"От само себе си се разбира, че Виена е готова да стане място за провеждане на възможни преговори, ако Иран и САЩ поискат отново да водят диалог", подчерта Курц.

Той напомни, че в австрийската столица многократно са се водили преговори по иранската ядрена програма.
Лидерът на АНП изрази разбиране за нанесените от САЩ удари по поддържаните от Техеран формирования на територията на Ирак.

"Убийството на генерал (Касем Солеймани) беше реакция на действията на Иран и поведението му преди извършването им. Непрекъснато се извършваха нападения срещу американски дипломати и институции на САЩ", подчерта Курц.

В същото време Курц посочи, че сега дипломацията е единственият възможен път.

Многолюдно погребение

Десетки хиляди иракчани, сред които висши ръководители, се включиха в погребалното шествие по улиците на Багдад в памет на Солеймани, убит при въздушен удар на САЩ по летището в иракската столица, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Освен Солеймани при нанесения в петък в Багдад американски ракетен удар с дрон загинаха също неговият помощник Абу Махди ал Мухандис, заместник-командващ иракските шиитски милиции Хашд аш Шааби и още осем души.

Тълпата скандираше "Смърт на Америка", докато кортежът с десетте ковчега преминаваше през багдадския квартал Казимия. Шествието започна от храма на Имам Кадим, един от най-свещените обекти за шиитите. Много от участниците бяха облечени в черно и носеха иракски знамена или знамена на подкрепяни от Иран военизирани формирования, лоялни на Солеймани.

След шествието през Казимия кортежът влезе в силно охраняваната Зелена зона Багдад, където се състоя официалното погребение. На него присъстваха иракският премиер Адел Абдел Махди, лидерът на проиранските сили в иракския парламент Хади ал Амери, командващият милициите Хашд аш Шааби Фалех ал Фаяд и лидери на шиитски фракции.

Насроченото извънредно заседание на парламента беше отложено за неделя, за да може депутатите да присъстват на погребението, отбелязва АФП.

След приключването на официалното погребение десетте тела бяха отправени в Кербала, откъдето ще бъдат транспортирани в Наджаф - два свещени шиитски града в южен Ирак - за последните молитви преди погребението на Мухандис и откарването утре на тленните останки на Солеймани в Иран. Там генералът ще бъде погребан във вторник в родния си град Керман, в централен Иран.