Убитият днес от американски въздушен удар генерал Касем Солеймани беше командващ на иранските елитни сили "Кудс", архитект на военната мощ на страната си, командващ задграничните ѝ тайни операции.

Шестдесет и две годишният генерал майор беше почитан като национален герой в борбата на Иран със САЩ, единствен носител на високия орден "Золфикар" сред иранските военни от началото на ислямската революция през 1979. Тих човек, "добър слушател", който "винаги получава това, което иска" според Ройтерс, той отговаряше само пред върховния духовен лидер на Иран, аятолах Али Хаменей.  

От 1998 г. Солеймани командваше "Кудс" - елитните бригади на Корпуса на революционните гвардейци, главната въоръжена сила на теократичния режим в Техеран. Главната задача на "Кудс" са операциите в чужбина, с които Иран се старае да се наложи като регионална сила. През 2019 г. САЩ обявиха Революционните гвардейци за терористична организация.

"Кудс" спаси сирийския президент Башар Асад от поражение в избухналата през 2011 г. в страната му гражданска война. Същите бригади помогнаха да разгрома на групировката "Ислямска държава" в Ирак. Солеймани изгради мрежа от въоръжени шиитски милиции в Ирак, които са вече част от политическата и отбранителна структура на страната. Иран е главната финансова и военна опора на Хизбула в Ливан и на бунтовниците хуси в Йемен.

Макар и да не могат да се сравняват по мощ със САЩ, с мрежата си по света иранските сили са способни да нанасят болезнени удари по американски и други западни интереси в региона и в по-широкия свят. 

Солеймани беше хардлайнер. Когато през 2019 г. САЩ обявиха Революционните гвардейци за чуждестранна терористична организация, той отговори рязко - каквито и да са преговори с Вашингтон биха означавали "пълна капитулация".

През 2018 г. Солеймани не се поколеба да предизвика лично американския президент Доналд Тръмп: 

„Казвам ти, г-н Тръмп, комарджийо, казвам ти, знай, че ние сме близо до тебе на това място, което не мислиш, че сме“, каза той във видео обръщение. „Ще започнете войната, но ние ще я приключим“.

Досегашният командир на "Кудс" започна военната си кариера през 1980 г. в началото на осемгодишната война с Ирак. Година по-рано, при избухването на ислямската революция той се е присъединил към Корпуса на революционните гвардейци. Стига до командир на дивизия на ирано-иракския фронт. По-късно участва в задгранични операции в подкрепа на противопоставящите се на Саддам Хюсеин шиити и кюрди в Ирак, на Хизбула в Ливан и на Хамас в Палестинските територии.

Иран дължи нарастващото си влияние в следвоенен Ирак на изградените под ръководсвото на Солеймани шиитски милиции, които проникват в официалната структура на държавата. Ударът, на който стана жертва е в отговор, на въоръжените нападения срещу американското посолство в Багдад през последните дни, зад които се смята, че стои той.

„Солеймани не е човек, който работи в офис. Той отива на фронта, за да инспектира войските и да види бойните действия “, каза в интервю  пред Ройтерс през 2014 г. бивш високопоставен иракски служител, който поиска да не бъде идентифициран. „Неговата командна верига е само Върховният водач. Има нужда от пари, получава пари. Нуждае се от боеприпаси, получава боеприпаси. Нуждае се от материал, получава материал ".

Солеймани произхожда от земеделско семейство в югоизточен Иран. Тринадесетгодишен започва работа в строителството в Керман, за да помага на баща си да изплаща заеми, според ирански източници, цитирани от Ройтерс. Когато през 1978 г. започва революцията за сваляне на шаха Мохамад Реза Пахлави, Солеймани работи в общинското водоснабдяване в Керман и организира демонстрации срещу монарха.

Начело на "Кудс" негов приемник от днес е Есмаил Гаани, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА. Гаани бе заместник-командващ "Кудс" от 1997 г.