Парламентът в Ирак прие днес резолюция, с която поиска правителството да прекрати присъствието на чуждестранни войски в Ирак и да гарантира, че те не използват неговата земя, въздух и води по някаква причина, предаде Ройтерс.

„Правителството се ангажира да оттегли искането си за помощ от международната коалиция, която се бори срещу Ислямска държава поради края на военните операции в Ирак и постигането на победа“, се казва в резолюцията.

„Иракското правителство трябва да работи за прекратяване на присъствието на всякакви чужди войски на иракска земя и да им забрани да използват неговата земя, въздушно пространство или вода по някаква причина.“

Резолюциите на парламента, за разлика от законите, не са обвързващи за правителството, но иракският премиер Адел Абдул Махди по-рано призова парламента да прекрати присъствието на чуждестранни войски.

Евентуално изтегляне на американските военни в Ирак, чийто брой се оценява на около 5200, може да навреди сериозно на борбата срещу Ислямска държава и да позволи на организацията да се възстанови, отбелязва Асошиейтед прес.

Повечето от присъстващите в парламента депутати, общо около 180 на брой, подкрепиха резолюцията. Тя се ползва с подкрепата на повечето депутати шиити. Много сунитски и кюрдски депутати не се явиха на заседанието, изглежда защото не подкрепят тази стъпка, подчертава АП.

В същото време водената от САЩ коалиция в Ирак обяви, че спира временно борбата срещу екстремистите от Ислямска държава, за да се концентрира върху защитата на войските и базите. Прекратява се и обучението на иракските сили, както и други операции в подкрепа на борбата срещу Ислямска държава.

По-рано днес предвожданата от САЩ антиджихадистка коалиция обяви, че преустановява операциите си в Ирак, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Обучението на иракските сили за сигурност и борбата срещу терористичната организация "Ислямска държава" ще бъдат преустановени, защото коалицията вече е фокусирана изцяло върху това да защитава иракските бази, в които се намират нейните войници.

За около два месеца срещу американски обекти в Ирак, най-вече военни бази, са извършени 13 ракетни нападения, отбелязва Франс прес.

Американският държавен секретар Майк Помпео заяви днес, че сведенията от разузнаването ясно са показали необходимостта от атаката срещу иранския генерал Касем Солеймани, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според Помпео, ако атаката срещу Солеймани не беше предприета, рискът щеше да е по-голям. Лидерите на САЩ, разполагащи с пълен достъп до цялата разузнавателна информация, нямаха съмнения, че атаката трябва да бъде предприета, заяви държавният секретар в предаване по американската телевизия Ей Би Си.

"От оценката на разузнаването беше ясно, че да не предприемем нищо, като така позволим на Солеймани да продължи със заговорите, плановете и терористичната си кампания, е много по-рисковано" от това, което сторихме миналата седмица. "Казахме на иранския режим: достатъчно. Не можете да използвате прокси сили и да си мислите, че родината ви ще бъде в безопасност" изтъкна Помпео.

Държавният секретар не уточни дали е разговарял с представители на Иран, но подчерта, че не се съмнява, че Техеран добре разбира посланието на американското ръководство. Според Помпео атаката, при която бе убит Солеймани, е законна. Законни ще бъдат и евентуални бъдещи удари на САЩ по Иран, ако Иран предприеме враждебни действия срещу американски войници като отмъщение за гибелта на Солеймани, заяви Помпео, цитиран от Асошиейтед прес.

Иракското външно министерство внесе официални жалби при генералния секретар на ООН и в Съвета за сигурност заради американските въздушни удари на иракска територия, при които бяха убити Солеймани и лидери на иракски милиции, предаде още Ройтерс.

Жалбата касае "американските атаки и агресии над иракски военни позиции и убийството на иракски и съюзнически високопоставени военни командири на иракска земя", се казва в изявление на министерството.

То определи атаките като "опасно нарушение на иракския суверенитет и на условията за присъствието на САЩ в Ирак" и призова Съвета за сигурност на ООН да ги осъди.

Котировките на фондовите борси в Залива рязко се понижиха в днешната следобедна търговия на фона на напрежението между САЩ и Иран след смъртта на иранския генерал Касем Солеймани при американски удар в Багдад. Най-големи загуби днес отчетоха пазарите в Кувейт и Саудитска Арабия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Акциите на петролния гигант Арамко (Aramco), който бе листван на борсата миналия месец при рекордно първично публично предлагане, поевтиняха с 1,7 на сто до 34,55 риала за акция - най-ниска стойност от началото на търговията им на 11 декември.

Водещият индекс на Кувейтската борса, който за 2019 година е с най-големи печалби в региона, се срина с 4,1 на сто, а саудитският основен индекс потъна с 2,2 на сто. В Дубай бе отчетен спад от 3,1 на сто, а в Абу Даби - 1,41 на сто.

"Евентуална война САЩ-Иран би орязала с 0,5 процентни пункта глобалния БВП, основно заради крах на иранската икономика, но и поради въздействието от скок на цените на петрола", коментира Джейсън Тъви, старши икономист по нововъзникващите пазари в Кепитъл икономикс (Capital Economics).