Началото на третата световна война. Край на присъствието на САЩ в Близкия изток. Край на режима в Иран. Това са само част от мантрите, които специалисти и лаици по Близкия изток повтарят през последните дни. Причината - безпрецедентното ликвидиране на шефа на иранските части Ал Кудс - Касем Солеймани, от американски безпилотен самолет. 

Днес обаче нивото на подхвърлянето на разнопосочна информация достигна ново измерение. "Иран обявява награда от 80 млн. долара за главата на американския президент Доналд Тръмп". Сигурно видяхте тази новина. Тя беше подета първо от някои съмнителни арабски медии, премина през флагманите на жълтата журналистика в Европа като британския Мирър, за да завърши безславно в ефира на една от националните български телевизии. 

Истина ли е обаче? 

Историята е следната - още на 5 януари, един от новинарските редактори на националната иранска телевизия - Ханиф Джазайри, написа в своя Туитър акаунт, че Иран е предложил награда от 80 млн. долара на всеки, който успее да ликвидира президента на САЩ Тръмп. Причината - отмъщение за въздушния удар убил втория човек в страната на аятоласите. 

Малко по-късно новината беше завъртяна и от уебсайта en24.news, който трудно може да бъде наречен сериозна медиа. Според информацията в сайта обаче - предложението е направено от иранската държавна телевизия, която се контролира, естетвено, от властта. 

До тук нещата изглеждат ясни, но не са съвсем точни. Всъщност държавната телевизия днес излъчи репортаж от погребалната служба в чест на убития генерал и в живото предаване един от т.нар. еулогисти - хората, които държат речи за загиналия, обясни, че в Иран имало 80 млн. души. Така че всеки от тях трябвало да събере по един долар и така със сумата от 80 млрд. долара да бъде обявена награда за ликвидирането на Тръмп. 

Видеоклипът наистина вероятно е впечатляващ - десетки хиляди ревящи иранци, които скандират "Смърт за Америка" и един оратор, който не цепи басма на най-охранявания човек в света. Последва препечатване на информацията в повечето жълти всекидневници в Европа и САЩ.

Въпреки това - не е точно предложение на иранскияt режим и въпреки че той наистина е отговорен за смъртта на десетки хиляди души само през последните години - в гражданската война в Сирия, в касапницата "Йемен", както и в десетки терористични актове, е малко пресилено да се твърди, че Иран е обявил награда за смъртта на Тръмп. 

Има и друга гледна точка, разбира се. Достъпът до иранска телевизия е труден и ние не знаем дали националната медия не е повторила излъчването на призива. Ако това е така - притеснението остава, защото не е нужно аятолаха да казва нещо изрично, когато всички знаят, че той контролира медиите. 

Към момента обаче едно е ясно - Иран не предлага 80 млн. долара за главата на Тръмп. Макар че може би е готов да го направи. Или поне му се иска. Въпреки че такава сума изглежда твърде малка за главата на човек, който се охранява от Сикрет сървиз.