Веднага след връчването на наградите „Златен глобус“, букмейкърите промениха прогнозите си за оскарите, чиито номинации ще бъдат обявени на 13 януари. Досега за лидер бе смятан „Ирландеца“ на Мартин Скорсезе. В залозите обаче днес се забелязва промяна. Според сайтовете за прогнози и залози на първо място е филмът на Куентин Тарантино, а „Ирландеца“ е втори, следван от „1917“ на Сам Мендес и „Паразит“ на южнокорейския режисьор Понг Джун-Хо, който спечели „Златна палма“ в Кан през 2019 г.

Хоакин Финикс все още е начело в очакванията за най-добър актьор, а доста след него е Адам Драйвър. Трети, но с шансове да спечели надпреварата, е Леонардо ди Каприо.

Рене Зелуегър също изпреварва с няколко обиколки вторите в прогнозите за най-добра актриса – Скарлет Йохансон и Чарлийз Терон, които са с равен резултат.

Лора Дърн изглежда непоклатима в залозите за най-добра поддържаща актриса. Поставените след нея Дженифър Лопес и Марго Роби са с доста по-ниски шансове за наградата според букмейкърите.

Брад Пит води в залозите за „Оскар“ за поддържаща мъжка роля, въпреки силната конкуренция на Ал Пачино и Джо Пеши.

Мартин Скорсезе е лидер в прогнозите за най-добър режисьор, но букмейкърите не са категорични – Куентин Тарантино и Понг Джун-Хо са с много малка разлика след него.

За филма „1917“ на Сам Мендес букмейкърите не очакват големи награди. Единствената, която го поставя на първо място, е наградата за операторско майсторство.

Наградите „Златен глобус“ не са точно предвиждане за наградите „Оскар“, сочи статистиката. Често вижданията на Американската киноакадемия се различават сериозно от тези на Асоциацията на холивудската чуждестранна преса. Все пак тенденциите в оценките на критиците стават по-видими, след като традиционно „Златният глобус“ бъде връчен месец преди „Оскар“.

Площад Славейков