Вотът на недоверие към правителството заради кризата с водата и мръсния въздух стана тема на обичайните пресконференции на БСП и ГЕРБ. Първо от БСП заявиха, че този вот вече дава резултати, тъй като институциите са се задействали. От ГЕРБ обаче определиха внасянето на вот като безотговорно поведение.

Очаква се официално искането за сваляне на правителството да бъде внесено от лявата опозиция в Народното събрание на 20 януари.

БСП търси отговорност за пропуските в политиката на околната среда и водите. Това каза днес зам.-шефът на парламентарната група на партията Крум Зарков.

"Само през този мандат наши представители са поставили темата въздух и вода в парламента повече от 60 пъти. Срещнахме половинчати отговори, нежелание да се дискутира честно проблемът, а понякога и откровена арогантност. Когато кризата дойде и посред празниците хората останаха на сухо, подходът на властта остана същият. Отказът или неспособността да се реши проблемът, категоричното нежелание на ресорния министър да признае допуснатите грешки при управлението на водния ресурс и конкретно по отношение на яз. "Студена", както и отказът на министър-председателя да отчете очевидните пропуски в правителствената политика в този сектор, водят до търсене на отговорност, а в парламентарната република България отговорност се търси с вот на недоверие", обясни Зарков.

Според него това вече дава резултати, защото са назначени проверки на ВиК дружества, а екоминистерството е пуснало за обществено обсъждане промени в наредбата, засягащи вноса, съхранението и отчетността на отпадъците.

"Това, което не се случваше след десетките ни въпроси и часове дебати, започна да се прави, след като обявихме вот на недоверие. За съжаление е твърде късно", каза Зарков.

Според него се правят опити дебатът за жизненоважния въпрос за водата и въздуха да бъде опорочен.

Явор Божанков изтъкна, че мотивите за вота ще бъдат обемни.

"Освен да посочим проблеми, ще посочим и конкретни решения, мотивите са пред очите на всеки български гражданин. Когато си пуснем чешмата и водата е негодна за пиене или вода изобщо няма. Когато нашият боклук го плащаме по три пъти, а после се чудим защо се изгаря. Накрая мотивите са във въздуха, който на места има цвят, мирис и вкус. За този вот освен да посочим конкретните проблеми и да потърсим отговорност, си поставяме една голяма цел – човекът в България да живее в по-чиста и здравословна околна среда. Ако погледнем статистиката България е на едно от първите места в Европа по рециклиране на отпадъци. Българите плащат три пъти за своя боклук. Такса смет, продуктова такса. Когато си купим една вафла, в нейната цена има такса за рециклиране", каза още Божанков.

Според Атанас Костадинов исканата от ЕК реформа във водния сектор е била заменена с реформа във ВиК отрасъла.

"Как ще ни убедите, че чиновник, зам.-министър, директор на дирекция или експерт просто е проспал и е разрешил водни количества, които ще доведат до дисбаланс, при положение, че ежеседмично и ежемесечно се прави справка за водния баланс. Може би добре знаете каква е разликата между природното бедствие и екологичната катастрофа. Едното е въпреки човек, другото е породено от човешкото безумие. Последните две години управление жънат това, което последните 10 години беше посято в околната среда. Много агресивно и настойчиво бяха вменени две задачи на управлението на водите. Първата, за съжаление, е политическа. Там, където беше доминиращото влияние в общините средни и малки на БСП и ДПС да бъде прекратено финансирането за водни проекти, включително и насилственото влизане във водните асоциации", каза още Костадинов.

Вотът на недоверие е абсолютно безотговорно поведение. Ще реагираме, ще го отхвърлим и ще подкрепим правителството. Това каза по време на контра пресконференция депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Според него използването на вота на недоверие като пи ар инструмент е нередно и безсмислено.

"Вече трета година БСП и Корнелия Нинова не се научиха какво е вот на недоверие, какъв е смисълът от този акт и че това не е пи ар инструмент. Единствената мярка, която предлагат, е правителството да падне и след това, каквото сабя покаже", каза Биков.

Тома Биков призова лидера на БСП да се вгледа в действията на кмета на Перник Станислав Владимиров и да вземе пример от него.

"Той ясно показва как се действа в такава ситуация, в която отговорността за решаване на кризата се носи лично от теб. Тези, които работят на място, виждат каква е ситуацията, а тези, които стоят на "Позитано", смятат, че може да се реши с пресконференции и предсрочни избори", добави още Биков.

Ивелина Василева заяви, че очаква водният цикъл да стартира бързо и припомни, че за него вече са осигурени и нужните средства. Тя изтъкна, че действията на правителството за решаване на водната криза в Перник са били светкавични. Според Василева поведението на БСП не е държавническо и нагнетяването на страх и истерия не е поведение, достойно за една отговорна политическа сила.

"Във "Визия за България" секторът "Околна среда" е абсолютно неглижиран. Застъпен е само в няколко реда", изтъкна Василева.