Руският президент Владимир Путин пристигна днес на необявено предварително посещение в Сирия, предаде ТАСС. 

Той се срещна със сирийския си колега Башар Асад и с руския военен контингент в страната.

Посещението съвпада с нарастването на напрежението в Близкия изток след ликвидирането на иранския генерал Касем Солеймани от американски удар от дрон на летището в иракската столица Багдад. 

Русия и Иран са главните международни опори на режима на Асад. Руски войски, ирански революционни гвардейци и сили на проиранската групировка "Хизбула" в Ливан му помогнаха да надделее над противниците си в избухналата през 2011 г. гражданска война.

Путин кацна в столицата Дамаск и кортежът му мина по улиците ѝ, преди да се отправи към руската база в Хмеймим. Там бяха Асад, руският министър на отбраната Сергей Шойгу и командващият руската военна групировка Сергей Суровикин, предаде ТАСС, като се позова на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Руският президент изслуша доклад за действията на групировката. Той за последно беше в Сирия през декември 2017 г. припомни ТАСС.

Преди да замине за Сирия Путин посети рождественска литургия в Санкт Петербург. Руснаците празнуват Коледа по стар стил на 6 и 7 януари.