Силите на либийския командир Халифа Хафтар обявиха днес, че са превзели крайбрежния град Сирт, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Говорител на базираната в източната част на страната т. нар. Либийска национална армия (ЛНА) каза, че тя е установила контрол над Сирт с бързо настъпление.

"Върховният главнокомандващ (Халифа Хафтар) взе решение за добре планиран, превантивен удар и по-малко от три часа по-късно ние сме в сърцето на Сирт", заяви цитираният Ахмед ал Мисмари.

Ако се потвърди завладяването на Сирт, разположен в центъра на средиземноморското крайбрежие на Либия, би било сериозна стратегическа придобивка за Хафтар. От април м. г. ЛНА под негово командване се опитва да превземе Триполи, където заседава поддържаното от ООН либийско правителство на националното съгласие (ПНС).
Силите на ПНС контролираха Сирт от края на 2016 г., когато изтласкаха оттам бойците на групировката "Ислямска държава" с помощта на американски въздушни удари, припомня Ройтерс.

Според съобщения в социалната мрежа Туитър силите на ЛНА са пленили бронетранспортьори изоставени от изпратените в Либия турски войски, а също правителствените сили изоставят бойната си техника и бягат от Сирт.