С изстрелването на повече от дузина балистични ракети към две американски бази Иран демонстрира дългогодишно подготвяната стратегия за борба срещу многократно превъзхождащата я във военно отношение армия на САЩ, предаде Ройтерс.

 
Ислямската република разполага с над 500 000 активни военнослужещи, включително 125 000 членове на елитната Революционна гвардия. Но международните санкции пречат на Иран да произвежда или да купува модерно оръжие.

За да компенсира изоставането Техеран е развил стратегията за "асиметрични" реакции - балистични ракети, смъртоносни дронове и мрежа от милиции в Ирак, Сирия, Ливан, Йемен и други страни, като целта е да се нанесе възможно най-много щети, като се избегне фронталния сблъсък.

"От конвенционална военна гледна точка те биха били напълно премазани", сподели бивш командир от Великобритания, пожелал да запази анонимност. "Конвенционалната им армия е много, много раздробена и доста остаряла. Те са инвестирали всичките си пари в развитието на асиметрични офанзиви. В това отношение са много добре подготвени", добави той.

Регионалният съперник на Иран Саудитска Арабия научи колко тежки могат да бъдат нападенията с ракети и дронове, след като през 2019 г. бяха атакувани петролни обекти и танкери на монархията. И до днес Техеран отхвърля обвиненията, че стои зад ударите.

Иран разполага с най-големия запас на балистични ракети в Близкия изток. Някои са базирани на старите "Скъд", които подкриват радиус от 750 километра. Други - на севернокорейските "Родон", които могат да достигнат цели на разстояние от 2 000 километра, според доклад на американската "Агенция за военно разузнаване" от миналата година.

Революционната гвардия разполага с въоръжен флот с моторници и подводници-джуджета, които може да използва срещу американските кораби или търговски танкери, за да прекрати потока на петрол в Залива.

"Ако гледате корабите, танковете и изтребителите, Иран изглежда слаб. Но ако видите противокорабните и балистичните ракети и дроновете тогава излежда много по-способен", сподели Джеръми Бини - редактор на специализираното списание за отбрана "Джейнс дефенс уийкли".

Флотът и дроновете на Иран може да бъдат използвани за наблюдение, както и да бъдат снабдени с експлозиви, твърдят военни експерти.

"Иран не се нуждае от големи кораби в Персийския залив, нито с фрегати или унищожители. Моторниците и лодките, снабдени с автомати и ракети, вършат работа", обяснява Хюсеин Арян - военен анализатор, който 18 години служи в иранския флот, преди и след революцията от 1979 г.

Генерал Касем Солеймани, чието убийство след атака на американски дрон в Багдад провокира иранската реакция на 8 януари, бе командващ на иранските елитни сили "Кудс". Те извършват задграничните тайни операции на страната и имат топли отношения с военни формирования в Ирак, Сирия и Ливан.

Лидерите на Иран обещаха да отмъстят за смъртта на генерала, който бе възприеман за национален герой у дома и за опасен злодей сред правителствата на Запада.

Служители на Вашингтон твърдят, че убийството му е било наложително, тъй като Солеймани е планирал атаки срещу американски цели в региона, въпреки че не представят доказателства за твърденията си.

Демократи от Конгреса предупредиха, че ескалиращият конфликт допълнително ще дестабилизира Близкия изток.

"Хизбула" и няколко иракски милиции с връзки в Иран вече се заклеха да отмъстят на американските военни заради смъртта на Солеймани.

Освен 5 000 войници в Ирак, Вашингтон е изпратил въоръжени части в Кувейт, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар, като в последната е разположена най-голямата военна база на САЩ в региона - "Ал Удейд". Бахрейн пък е седалището на американския Пети флот.