САЩ ще наложат допълнителни санкции на Иран заради ракетния обстрел, на който той подложи две военни бази с американски военни в Ирак снощи, при които не е имало жертви, съобщи днес президентът Доналд Тръмп.

Той каза, че САЩ ще поискат НАТО да се ангажира по-силно в Близкия изток.

„Нито един американец не е пострадал при снощната атака на иранския режим. Не пострадахме. Всички наши войници са в безопасност и на нашите военни бази бяха нанесени само минимални щети “, заяви Тръмп в обръщение към нацията. 

„Нашите велики американски сили са подготвени за всичко. Изглежда, че Иран се оттегля, което е добро за всички заинтересовани страни и много добро за света ", добави президентът на САЩ, редом с когото бяха вицепрезидентът Майк Пенс, министърът на отбраната Марк Еспер, държавният секретар Майк Помпео и висши военни.

Въпросът за по-голямото участие на НАТО в региона е бил поставен и в разговор с генералния секретар Йенс Столтенберг, съобщиха от централата на пакта в Брюксел. И двамата са били единодушни, че алиансът може да допринесе повече за регионалната стабилност и борбата с тероризма.

Иранските ракети бяха в отговор на нареден от Тръмп удар от американски дрон миналия петък, който уби иранския генерал Касем Солеймани, главнокомандващ на елитните сили "Кудс" на страната си. САЩ го обвиняват в терористична дейност и водене на прокси операции срещу техните сили и интереси в страните в региона. 

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей, който по-рано в сряда говори пред множество, скандиращо „Смърт на Америка“, заяви, че атаките на Иран са „плесница в лицето“ на САЩ и каза, че американските войски трябва да напуснат региона.

Външният министър Мохамад Джавад Зариф каза, че Иран е взел „пропорционални мерки“ за самозащита и не се стреми към ескалация.

Тръмп не уточни веднага в какво ще се състоят новите санкции. По думите му те "ще останат в сила, докато Иран не промени поведението си".

"Иран трябва да изостави ядрените си амбиции и да спре подкрепата си за тероризма", каза американският президент.

Той призова Великобритания, Германия, Франция, Русия и Китай да се оттеглят от сключената през 2015 г. международна сделка с Иран за ограничаване на неговата ядрена програма. Тръмп оттегли САЩ от нея. 

Днес той  каза, че е време споменатите държави да договорят нова такава сделка с иранските власти.

"Днес ще поискам НАТО да се ангажира мното повече в Близкоизточния мирен процес", каза още Тръмп, без да даде пояснения. 

Той стана прословут с критиките си към западния отбранителен алианс за неравномерното разпределение на разходите за отбрана между САЩ и европейските им съюзници.

Тръмп подчерта, че благодарение на използването на шистовите залежи САЩ са вече най-големият производител на суров петрол и природен газ в света.

"Ние сме независими и нямаме нужда от близкоизточния петрол", каза американският президент.

Той отново подчерта военната мощ на страната си и на ракетния ѝ потенциал.

"Строят се много хиперзвукови ракети", каза в частност Тръмп. 

Досега само руският му колега Владимир Путин се беше похвалил, че страната му разполага с такова оръжие, което по думите му ѝ дава уникални способности.

"Иран се оттегля"

Изглежда, че Иран се „оттегля“ и няма американци или иракчани, които да са са пострадали от снощните удари по базите в Ирак, където се намират американски войски, каза Тръмп, цитиран от Асошиейтед прес.

Говорейки в Белия дом, президентът изглеждаше, че има намерение да деескалира кризата, което показва, че няма да отмъсти военно за ударите, коментира агенцията. Тя ги нарича "най-дръзкото пряко нападение" на Иран срещу Америка след превземането на посолството на САЩ в Техеран при избухването на ислямската революция през 1979 г. 

Тръмп каза, че липсата на жертви при иранския обстрел се дължи на добре сработила система за ранно предупреждение и че американците трябва да бъдат "изключително благодарни и щастливи".

"На Иран никога няма да бъде позволена да има ядрено оръжие", каза Тръмп. 

В отговор на ликвидирането на Солеймани, Иран обяви че намалява докрай изпълнението на задълженията си по ядрената сделка, което постави под въпрос оцеляването ѝ.