ДПС иска ремонт на Закона за Националната служба за охрана и е внесло законопроект, както преди дни обеща председателят на партията Мустафа Карадайъ. А след подписалите се под текста на законопроекта, който вече е на вниманието на Народното събрание, е и депутатът Делян Пеевски. Той и почетният председател на движението д-р Ахмед Доган са сред малцината политици, които ползват охрана от държавата не заради висок заеман пост, а заради "конкретна застрашеност". Кой точно е застрашен конкретно се решава от комисия, в която участват главният секретар на МВР, началникът на ДАНС и началникът на НСО. Тези решения са секретни. Какъв е бюджетният ресурс, който поглъща този вид охрана - също е тайна.

ДПС предлага в случаи на "конкретна застрашеност" на народни представители  или "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката", въпросните охранявани сами да плащат за услугата. Тарифата да се утвърждава от министъра на финансите по предложение на шефа на НСО, гласи идеята.

Пеевски бива пазен от НСО на първото посочено основание, а Доган - на второто. 

Промяната и плащането "от джоба" да важи при застрашеност и за членовете на семействата на президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя, искат още от движението. Сега на лицата, заемащи трите най-висши държавни длъжности, се осигуряват всички видове защита от държавата. Осигуряването на охрана за семействата им важи само ако има установени заплахи.

Ако поправките на ДПС бъдат приети - вече ще струва пари. Извън плащането при застрашеност ще останат лицата, на които и сега по закон се осигурява само специализиран транспорт (без лична охрана - б.р.) - като главния прокурор, министри, председателите на върховните съдилища, бивши премиери, президенти, председатели на парламента и т.н. 

"Целта е охраната на тези лица да не е за сметка на бюджета на Националната служба за охрана, като по този начин ще се постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване на разходите за охрана без да се засегнат неприкосновеността и правата на охраняваното лице", пише в мотивите към законопроекта. 

Предложението е тарифите на НСО да бъдат утвърдени в рамките на 1 месец, ако ремонтът на закона мине. 

"Постигането на значителни икономии от разходите по охрана на посочените по-горе лица ще позволят на НСО да отдели от своя бюджет необходимите средства за необходимото съвременно и адекватно оборудване, превозни средства, както и допълнителна квалификация на служителите", мотивират се още депутатите Карадайъ, Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид в законопроекта.

Моментът с икономиите присъства и в предварителната оценка на промените, приложена от вносителите. Не е ясно какви точно спестявания се очакват, защото, както вече казахме, колко струва охраната от НСО е секретна информация.

През 2018 г. и лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер (а тогава действащ) Валери Симеонов поиска информация. Но не му беше предоставена.

 

Идеята да се плаща на НСО дойде в края на миналата година, когато Карадайъ я лансира в отговор на президента Румен Радев. Държавният глава, който по закон е принципал на НСО, заяви, че ако зависи от него - Доган и Пеевски не биха имали държавни гардове, защото сами могат да си позволят да обезпечат сигурността си.