За по-малко от една година колите на НСО са обиколили планетата Земя по екватора 62 пъти. За 10 години са участвали в 254 пътно-транспортни произшествия, предимно по вина на "цивилните" шофьори. Но пък службата може да се похвали, че освен посегателството с газов пистолет над Ахмед Доган в далечната 2013-а, не се е изправяла пред други предизвикателства за сигурността на охраняваните от нея лица.

Всичко това става ясно от отговори от ръководството на Национална служба за охрана (НСО) на въпроси, зададени от гражданското сдружение "Боец" по реда на Закона за достъп до обществена информация. От "Боец" са публикували отговора от НСО, като на част от въпросите от държавната служба са отказали да отговарят. Те засягат броя на охраняваните за изминалото десетилетие лица, както и направените разходи за целта за всяко едно от тях. Както и какъв е броят на личния състав на службата.

От "Боец" отказ са получили и на още няколко въпроса, които отдавна вълнуват обществеността: охранява ли държавната служба почетния председател на ДПС Доган и депутата от Движението и бизнесмен Делян Пеевски и на какво основание. 

Кой се вози

По закон НСО предоставя четири типа охрана: лична охрана, охрана на обекти, охрана на мероприятия и специализиран транспорт. На въпроса колко километра са изминали общо служебните автомобили на НСО при изпълнение на служебните задължения на службата през 2019 г. (към дата 20.12.2019 г.), от ръководството са отговорили: "над 2 500 000 км". Но са уточнили, че в числото влизат и специализирания транспорт и транспортното осигуряване на самата НСО. Или за една година колите на службата са изминали 6,5 пъти разстоянието до Луната, или 62 пъти са обиколили Земята по екватора.

Иначе от специализирания транспорт по закон се ползват президентът, председателят на Народното събрание и министър-председателят, както и вицепрезидентът, главният прокурор, членовете на Министерския съвет (вицепремиери и министри), конституционните съдии, заместник-председателите на Народното събрание, председателите на ВКС и ВАС, кметът на София. Както и лицата, заемали длъжностите председател на Народното събрание или министър-председател - до 4 години след освобождаването им от длъжност. С други думи, списъкът от лица, които се возят от гардовете на НСО, е доста дълъг предвид факта, че само съставът на правителството е от 19 вицепремиери и министри, КС има 12 съдии, а НС - петима зам.-председатели.

Кой е виновен

Колите на НСО периодично попадат в новинарския поток покрай участия в ПТП. От предоставените от службата отговори обаче излиза, че произшествията са много повече отколкото сме научавали да е имало. А вината за тях са носели предимно другите участници в инцидентите.

Справката обхваща началото на 2010 г. до 20 декември 2019-а и според нея общия брой ПТП с участие на колите на НСО е 254. Тези по вина на служителите на службата са 66. За това време - пострадали са 1 служител на НСО и четирима граждани, в т. ч. едно дете на 14 години и председателят на НС Цвета Караянчева (от катастрофата от тази година, б.р.).

Иначе според разбивката по години излиза, че всяка година с коли на НСО стават средно по 25 катастрофи. Изключение прави само 2016-а, когато са били "едва" 16.

Кой е охраняван

Любопитно е, че от службата посочват, че не водят регистър на охраняваните лица, "още повече за десет години назад".

"От самото изброяване на охраняваните лица е видно, че става въпрос за много стотици, по-вероятно за хиляди охранявани лица, като се има предвид колко правителства (включително служебни такива), отделни министри, парламенти, висши магистрати са се сменили през този период, колко високопоставени чуждестранни делегации са посетили страната. Всяко посочване на конкретна цифра, крие риск от допускане на съществена грешка", пишат от НСО.

И отказват да коментират и въпросите за Доган и Пеевски. Посочват само, че т. нар. атентат срещу Доган от 19 януари 2013 г., когато Октай Енимехмедов изскочи на сцената на конференция на ДПС с газов пистолет в ръка, е единственото реално посегателство срещу охранявано лице в най-новата история на службата.

Защо Доган и Пеевски все още се охраняват от нея обаче не е ясно. В закона за НСО "почетните председатели на партии" не се третират в кръга от потенциално охраняваните лица, но има оставена вратичка. Тя е в следния текст:  "При конкретна застрашеност на лицето в мирно време по решение на комисията по чл. 23 се осигурява охрана на: други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката."

С други думи: Ахмед Доган е обект на националната сигурност за държавата. Неотдавна лидерът на партията Мустафа Карадайъ призна, че ДПС и НСО са в някаква странна форма на публично-частно партньорство - Движението предоставяло техника за охраната на почетния председател, но пък държавата плащала заплатите на гардовете. Така и не стана ясно дали техниката се предоставя от партийната субсидия на Движението, която се харчи със закон по строго регламентиран начин, който изключва охранителна дейност нна партийни функционери.

Законът позволява и Пеевски да бъде поставен под охрана - пак ако има данни за заплаха за живота му и пак по решение на комисията по чл. 23, която се състои от началника на НСО, председателя на ДАНС и главния секретар на МВР. Но досега не се е чуло медийният магнат да е бил застрашен сериозно.

Иначе според Карадайъ това, че имаш финансова възможност да си плащаш сам за охрана, не давало същата гаранция за сигурността като тази, която можела да ти даде държавата.