Депутатът Емил Димитров - Ревизоро от ВМРО е кандидатът за министър на екологията на мястото на подалия оставка Нено Димов. Това съобщи вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов след края на коалиционния съвет в Министерския съвет. Разговорите продължиха около 2 часа.

Димов бе от квотата на ВМРО във властта, затова сега отново тази партия излъчва наследник, както гласи коалиционното споразумение между ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Основната задача на бъдещия министър, ако бъде избран, ще е да направи тотална проверка на цялата система не само в Перник, а и в други градове, които са под заплаха за водна криза.

"Ако искате го наречете ревизия", заяви Каракачанов.

Макар да уточни, че това не е точно работа на министъра на околната среда.

Нено Димов подаде оставка, след като бе арестуван, а в последствие и обвинен в "умишлена безстопанственост", която според прокуратурата е довела до водната криза в Перник. Засега той е единственият подведен под отговорност. 

Каракачанов обаче и днес припомни, че министърът на околната среда подписва искания за отпускане на воден обем, които обаче се заявяват от ВиК, а след това се и изпълняват от водното дружество. При ареста на Димов вицепремиерът нарече акта "политическо убийство". 

Очаква се оставката на Димов и изборът на негов заместник да са в дневния ред на Народното събрание утре или в четвъртък. За промените в правителството е нужно обикновено мнозинство. 

Това е деветата смяна на министър в кабинета "Борисов 3". Досега рокади имаше в здравеопазването, МВР, транспорта, регионалното развитие, правосъдието, земеделието, труда и социалната политика. От властта си тръгна и вицепремиерът Валери Симеонов, който бе без портфейл, както и министърката на европредседателството Лиляна Павлова.  

В деня на номинацията на Ревизоро в дневния ред на парламента има заседание на комисията, която води - за борба със сивата икономика. Там ще се гледа един от най-спорните закони, в които депутатът бе замесен - т.нар. закон за горивата. Първоначалният проект бе наречен дори от коалиционния партньор Валери Симеонов "лобистки" - в полза на големите търговци с горива. Текстовете доведоха до масови протести на малките търговци на горива. По-късно от признанията на самия Ревизоро стана ясно, че законът е писан в Министерството на икономиката, като му е бил даден за внасяне като народен представител.

Заради недоволство в бранша правителството предложи ремонт на закона, който сега е на дневен ред.