Малкият коалиционен партньор в управлението - "Обединени патриоти", ще преговаря днес за наследник на подалия оставка и обвинен заради кризата с водата в Перник министър на околната среда и водите Нено Димов, като едно от най-сериозно спряганите имена е това на депутата Емил Димитров-Ревизоро, научи Клуб Z.

До вчера почти сигурни номинации бяха тези на сегашния заместник в Министерството на околната среда и водите Николай Кънчев, както и на зам.-председателя на парламентарната група на ОП и председател на парламентарната комисия по регионална политика Искрен Веселинов - и двамата кадри на ВМРО. Кънчев обаче не искал да наследи Димов, а Веселинов имал твърде важна функция по организирането на работата на парламентарната група, за да бъде изваден от Народното събрание, споделиха още източниците ни.

Така се стигнало вчера на среща на "войводите" да обсъждането на още имена, едно от които това на Ревизоро. Както и на друг депутат на ВМРО - Борис Вангелов.

Както е известно, Нено Димов бе минисър от квотата на ВМРО - затова и сега се очаква от партията на вицепремиера Красимир Каракачанов да номинират нов човек за поста. Самият Ревизоро, смятан до момента за най-сериозната кандидатура, е гражданска квота в парламента - не е партиен член. Днес обаче на "войводите" им предстояло да се опитат да убедят коалиционния си партньор НФСБ за подкрепа за номинациите. Очаквало се обаче лидерът на НФСБ Валери Симеонов да заяви подкрепа срещу общ фронт за премахването на титулярката в Министерството на туризма Николина Ангелкова. Симеонов и Ангелкова водят публична война още от времето, в което Симеонов беше неин ресорен вицепремиер. Тя обаче е министър на ГЕРБ.

В парламента Ревизоро е "независим" като партиен член, но пък той на два пъти успя да разгневи Симеонов със законодателните си инициативи. Именно бившият шеф на агенция "Митници" предложи измененията в т.нар. Закон за горивата, които бяха определяни от Симеонов като лобистки - в полза на големите търговци с горива. Макар и вицепремиер по това време, Симеонов лично се включи в протестите на малките търговци. По-късно от признанията на самия Ревизоро стана ясно, че законът е писан в Министерството на икономиката, като му е бил даден за внасяне като народен представител. Така и не стана ясно защо не е минал през Министерския съвет, който също има законодателна инициатива. Разликата между проектите на МС и на НС е, че за вторите не важи изискването за едномесечно публично обсъждане.

Ревизоро бе в дъното и на друга определяна като "лобистка" поправка - тази в закона за приватизацията, с която според Валери Симеонов се целеше опрощаването на дългове на приватизаторите на "Български морски флот" - братя Домусчиеви. След публичен скандал, раздухан именно от Валери Симеонов, президентът Румен Радев наложи вето на поправката, Ревизоро я оттегли, а на депутатите от ГЕРБ им се наложи за първи път да подкрепят държавния глава във връщането на законови поправки.

Емил Димитров не отговаря на позвъняванията ни за коментар.

Борис Вангелов пък е историк, като мнозина го помнят като председател на Държавната агенция за българите в чужбина, какъвто бе, преди да бъде избран за депутат. ВМРО обаче вече понесе един имиджов удар по линия на ДАБЧ - заради наследника на Вангелов Петър Харалампиев - заради скандала от по миналата година с купуването на българско гражданство. Харалампиев бе арестуван в края на октомври 2018 г. и му бе повдигнато обвинение като ръководител на организирана престъпна група за корупцинни и други престъпления. От юни м.г. е пуснат под гаранция.

Спряга се и името на сегешният главен секретар на министерството - Адриана Василева.