"Д-р Дечев, отворете данните на здравната каса!"

С този призив излязоха днес от "Демократична България". Той идва след интервюто на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев от миналата неделя пред Дарик радио. Д-р Дечев заговори за лобизъм в здравната политика чрез законодателството, изреди несвършеното от обещанията на здравното министерство, разкритикува и здравния министър Кирил Ананиев, макар и неназовавайки името му. След което обяви, че с изтичането на мандата му през март се оттегля и няма да се бори отново за поста. В интервюто Дечев обяви още, че тъй като за частните болници бе премахнато изискването да обявяват обществени поръчки за лекарства, се стигало до огромни разлики в цените на държавните и общинските спрямо частните лечебни заведения - на места седем пъти в полза на частните. 

"Разходите на НЗОК растат значително през последните години без видим ефект върху качеството на здравеопазването. Управителят на НЗОК д-р Дечев заяви в интервю, че касата плаща завишени цени на лекарствата на някои болници, като така ги облагодетелства. За тази и други схеми за източване на касата се говори отдавна, но за първи път получаваме потвърждение от такова ниво. Това обаче не е достатъчно – за да види обществото пълната картина на злоупотребите в НЗОК, трябва всички данни на касата да бъдат публикувани съгласно изискванията на Закона за достъп до обществена информация", посочват в своя декларация от днес от ДБ.

И допълват:

"Призоваваме д-р Дечев в оставащия период на мандата си да публикува максимално много данни в отворен машинночетим формат, така че да са възможни анализи и проверка на изнесените твърдения."

След което от формацията изброяват какво трябва да се съдържа в тези данни: всички реимбурсирани лекарства с техните кодове, идентификатор на юридическото лице, на което са изплатени средства и изплатената сума, както и месеца на съответните събития. "Данните трябва да бъдат с максимално ниво на детайл, а не агрегирани, за да не бъдат скрити важни заключения чрез статистически трикове", посочват. И предлагат на шефа на касата "експертна техническа и юридическа подкрепа, за да постигне тази прозрачност, в случай че срещне съпротива в организацията, която управлява".