Руският президент Владимир Путин вече се грижи за приемника си. Днес Путин предложи изменения в Конституцията, чиято очевидна цел е руски противници на режима му, които живеят в изгнание, да не могат да се кандидатират за най-високия пост в страната.

Според едно от предложенията бъдещите кандидат-президенти трябва да са живели не по-малко от 25 години в страната, да нямат гражданство или разрешение за пребиваване от чужда държава.

Сегашната Коституция изисква кандидатите за висшия пост задължително да са граждани на Русия и да са живели на нейна територия без прекъсване най-малко 10 години, отбелязва Франс прес.

Шестгодишният мандат на Путин изтича през 2024 г. През 2018 г. той каза, че няма да се кандидатира за следващ мандат.

Възможен претендент за властта би могъл да бъде живеещият в изгнание Михаил Ходорковски, когото Путин помилва след няколко осъдителни присъди, след като бизнесменът, собственик на нефтената компания "Юкос" обеща да не се занимава с политика. През 2014 г. Путин обясни, че го е помилвал не заради обещанието му, а по хуманитарни съображения.

Президентът формулира предложенията си в обръщение към Федералното събрание днес.

Той предложи референдум за конституционни реформи, засилващи правомощията на парламента, без обаче да променят президентския характер на политическата система, начело на която той е вече 20 години, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Русия трябва да остане силна президентска република - президентът да запази правото си да освобождава от длъжност премиера на страната и федералните министри, заяви държавният глава. Той обаче предложи Държавната дума да получи правото да одобрява премиера, вицепремиерите и федералните министри, след което президентът задължително да назначава предложените кандидати.

Путин припомни, че според сегашната конституция президентът само получава съгласието на парламента да назначи даден премиер, а после сам назначава и министър-председателя, и другите членове на кабинета.