Върховният касационен съд (ВКС) ще гледа днес отказа на Софийския градски съд (СГС) да регистрира партията на шоумена Слави Трифонов "Няма такава държава".

Както е известно, през декември м.г. СГС отказа вписване в регистъра на политическите формации на "Няма такава държава" заради използването на българския флаг в логото й - нещо, което е забранено в закона. Любопитното е, че не само Трифонов, но и от Софийската градска прокуратура са жалили отказа на магистратите, което е отклонение от практиката.

В чл. 5 от Закона за политическите партии е записано: "Политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения." 

В чл. 11, ал. 2 от Конституцията пък е постановено, че "нито една политическа партия или идеология не може да се обявява или утвърждава за държавна".

В чл. 2, ал. 1 от Устава на политическа партия "Няма такава държава" пък е посочено, че символът съставлява "отворена човешка длан в син цвят, в която са интегрирани цветовете бяло, зелено, червено".

Така, позовавайки се и на закона, и на основния закон, и на на тълкувателни решения на ВКС, градският съд реши, че формацията на Трифонов използва националния флаг като символ и отказа регистрацията. Иначе магистратите не откриха противоречие с добрите нрави относно наименованието на партията.

ВКС е последната инстанция. Не се очаква обаче произнасяне още в рамките на днешния ден.

Иначе още при отказа на СГС, Трифонов реагира в профила си във фейсбук, че "ако следващата инстанция потвърди това безумно и незаконно решение, ще регистрирам нова партия – с друго име и с други цветове".

"И да погледнем обективно – това е просто измислена причина. Ако не беше това, щеше да е името на партията. Ако не беше символът или името на партията, щеше да е името на лидера на партията. Ако не беше името на лидера на партията, щеше да е името на родния град на лидера на партията", коментира още той.