Григор Димитров има за съперник Хуан Игнасио Лондеро (№51 в света) в първия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис. Жребият беше теглен днес, а надпреварата явно ще започне въпреки протестите на някои състезатели заради смога и затрудненото дишане в Мелбърн.

Григор и аржентинецът не са спорили досега на корта на ниво ATP. Лондеро е специалист на клей, а най-доброто му класиране досега е под №50. Той ще дебютира в основната схема на "Аустрелиън оупън".

При победа Димитров ще срещне друг аржентинец - Леонардо Майер, или американеца Томи Пол. Ако преодолее и този кръг, може да го пресрещне канадецът Денис Шаповалов (№13).

След това на осминафинал най-вероятно ще чака Роджър Федерер. През миналата година Гришо достигна до тази фаза и отпадна от Франсис Тиафо (САЩ). Той победи Федерер за първи път на US Open през 2019-а и достигна до полуфинал. Това е и най-доброто му класиране в Мелбърн - през паметната 2017 г.

Шампионът Новак Джокович и Федерер попаднаха в една част на схемата, което означава, че могат да се противопоставят на полуфинал.

Сърбинът ще започне защитата на титлата си срещу Ян-Ленард Щруф (Германия). След това възможни съперници са Даниел Еванс (Великобритания), Диего Шварцман (Аржентина) и Стефанос Циципас (Гърция) на четвъртфинал.

Федерер ще открие в Австралия срещу Стив Джонсън (САЩ). Матео Беретини или Фабио Фонини могат да се окажат на пътя му на четвъртфинал, което означава, че те са варианти и за Димитров.

Водач в схемата е Рафаел Надал като №1 в света. Не се очаква испанецът да има проблеми на старта срещу Уго Делиен (Боливия). На осминафинал Матадора е много вероятно да се изправи срещу Ник Кириос или Карен Хачанов. Нататък се открояват имената на Доминик Тийм и Данийл Медведев. Руснакът е потенциален кандидат за полуфинал.

Шампионката при жените Наоми Осака ще трябва да се справи за начало срещу Мари Бузкова (Чехия). На полуфинал се очертава двубой с местната любимка Ашли Барти (№1 в света). А преди това - на четвъртфинал Осака може да се натъкне на добрата си познайничка Серина Уилямс.

Интригата обаче е друга - в тази половина на схемата още в първия кръг съпернички са Винъс Уилямс и Коко Гоф. Тийнейджърката нашумя през миналата година. Тя победи Винъс на "Уимбълдън".