Уебсайтовете на гръцкия парламент, на борсата, на министерствата на външните работи на икономиката бяха недостъпни в продължение на над един час и половина след кибератака на турски хакери, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Отговорност за атаката пое екип от турски хакери на име "Анка неферлер".

"Гърция застрашава Турция в Егейско море и в Източното средиземноморие. Сега тя застрашава конференцията за Либия", написа на страницата във "Фейсбук" групировката.

Кибератаката бе извършена в момент, когато либийският военачалник Халифа Хафтар, противник на признатото от ООН либийско правителство, е в Атина за преговори.

Анкара подкрепя с военни средства либийското правителство на Файез Сарадж и обяви, че изпраща войски в Либия, за да помогне за отблъскването на силите на Хафтар.

Гръцкото правителство не е поканено на конференцията в неделя в Берлин, чиято цел е да задвижи мирния процес в Либия под егидата на ООН. Два дни преди конференцията обаче Мицотакис се срещна в Атина с Хафтар и го призова да заеме конструктивна позиция в Берлин.

По време на тази визита Атина отново призова ЕС за анулиране на подписания на 27 ноември турско-либийски меморандум за морските граници. Според Гърция той нарушава нейния суверенитет в зони, намиращи се близо до някои гръцки острови.

Но за Анкара този меморандум е отговор на съюза между Гърция, Кипър и Израел, скрепен на 2 януари с подписването споразумението за изграждането на Източносредиземноморския газопровод.

Мицотакис предупреди днес, че Гърция ще наложи вето в ЕС на всяко споразумение за мир с Либия, ако не бъде анулиран меморандумът между Анкара и Триполи.

В телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел гръцкият премиер изрази недоволство, че не е поканен в Берлин, но Меркел му отговори, че конференцията цели да донесе мир и стабилност в Либия и няма да се отнася до морските зони в Източното средиземноморие.