"Светкавични мерки" на правителството по отношение на водната криза в Перник видя бившата министърка на околната среда Ивелина Василева. И "чест прави на премиера Бойко Борисов, че се ангажира с решаването на спешните въпроси и отпускането средства", обяви тя пред Нова тв.

Перник е на воден режим от ноември месец, градът е в обявено бедствено положение заради критично ниските нива на язовир "Студена". Преди ден правителството реши да се направи така, че да се прехвърли вода от язовир "Белмекен" през водопреносната мрежа на София и със строеж на нова инфраструктура, за да се захрани "Студена", а оттам и Перник с вода. 

По думите на бившата екоминистърка от предишния кабинет на ГЕРБ до ситуацията с водата в областния град се е стигнало заради  "поредица от грешки и пропуски и на местно, и на административно ниво":

"От управленска гледна точка отчитам, че е имало пропуски и грешки. Трябвало е да се вземат мерки още при първите индикации, че намалява количеството вода в язовира, а това е било в края на пролетта началото на лятото”.

По думите на Василева ВиК дружеството в Перник, общината и областната управа са знаели, че намалява количеството вода в язовира, затова е трябвало най-малкото да алармират, за да се вземат адекватни действия.

„Важно е, че още когато беше установен проблемът, правителството взе светкавични мерки и вчера беше оповестено решението, което ще облекчи положението в Перник. Чест прави на премиера, че се ангажира с решаването на спешните въпроси и с отпускането на средства”, добави обаче тя. 

Прехвърлянето на вода от язовир „Белмекен” към Перник през водопреносната мрежа на София няма да засегне жителите на столицата, увери още Василева. Очаква се развитие по проекта да има от понеделник, като и кметицата на столицата Йорданка Фандъкова също успокои, че идеята няма да накърни интересите на софиянци.

Василева припомни, че София се снабдява основно от язовир „Искър”, а там има достатъчно вода поне за 3 години напред.

„Водата е изключително ценен ресурс и трябва много внимателно и с грижа да я опазваме и потребяваме. Необходимо е да се полагат много усилия за модернизация на ВиК мрежата, за нейната рехабилитация”, каза шефът на парламентарната екокомисия.

В четвъртък Министерският съвет взе решение държавната собственост във ВиК дружествата в цялата страна да се обедини в един общ държавен холдинг, като идеята ще "глътне" на първо време 1 млрд лв., колкото ще е капиталът на новото дружество. Парите се отпускат от централния бюджет към регионалното министерство, което ще е принципал на новия ВиК холдинг. 

 
Ивелина Василева заяви, че е била поканена от новия министър на екологията Емил Димитров - Ревизоро за негов заместник, но е отказала. В момента депутатката от ГЕРБ е председател на ресорната комисия в Народното събрание и смята, че там й е мястото, а министърът може да разчита на нея в това й качество, стана ясно от думите й. 
 
До момента единствен уличен като виновен на водната криза в Перник е вече бившият екоминистър Нено Димов. Той бе оставен за постоянно в ареста в четвъртък по обвинение на "умишлена безстопанственост" на водния ресурс в "Студена". Мотивът на прокуратурата - Димов е подписвал месечните графици за водоползване но язовира, изготвяни му от експертите, и не е упражнил контрол. А това е след задълженията на министъра по закон.